Noord-Korea

Trump tergt Kim: ‘Mijn knop is groter en werkt wel’

03 januari 2018

‘Mijn Nucleaire Knop is groter en machtiger, en werkt wel.’ Zo reageert de Amerikaanse president Donald Trump op het dreigement van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die onthulde maandag dat de knop voor het Noord-Koreaanse kernarsenaal te allen tijde op zijn bureau klaarstaat.

‘Kan iemand in zijn uitgedunde en uitgehongerde regime hem vertellen dat ik ook een Nucleaire Knop heb, en dat die veel groter en machtiger is, en dat mijn Knop wel werkt?’ Dat schrijft de Amerikaanse president op Twitter. Hiermee reageert hij op de nieuwjaarstoespraak van Kim Jong-un, die daarin beweerde dat Noord-Korea Amerika met nucleaire wapens kan bereiken.

Focus op kernkoppen en raketten ‘voor inzetbaarheid’

Hoewel de Noord-Koreaanse leider benadrukte dat het van belang is om de spanningen in de regio te verminderen, kondigde hij aan dat het land zich dit jaar zal richten op de productie van kernkoppen en ballistische raketten, ‘voor inzetbaarheid’. Noord-Korea wil door de Verenigde Staten worden erkend als nucleaire macht.

Kim vindt dat zowel Noord- als Zuid-Korea zijn best moet doen om een vreedzame omgeving te scheppen op het Koreaanse Schiereiland. Hij overweegt om deelnemers te sturen naar de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang in Zuid-Korea.

‘Misschien goed nieuws, misschien niet’

In Zuid-Korea wordt positief gereageerd op deze handreiking; als tegemoetkoming wil de Zuid-Koreaanse regering een datum voorstellen waarop de twee landen elkaar kunnen ontmoeten. Mogelijk speelt die ontmoeting zich volgende week al af. Dat meldt het Britse dagblad Financial Times.

Trump reageerde eerder al op die mededeling: ‘Rocket man wil praten met Zuid-Korea. Misschien is dat goed nieuws, maar misschien ook niet.’ Ook benadrukte de Amerikaanse president dat de effecten van de sancties op Noord-Korea duidelijk merkbaar zijn.

Vorig jaar haalde Trump zich de woede van Noord-Korea op de hals te door de dictator ‘Little Rocket Man’ te noemen. Dat gebeurde tijdens een toespraak in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.