Ondanks gedreig van Trump, staat EU achter atoomdeal Iran

11 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Mogherini (L) en Zarif (R) tijdens een bezoek van de EU-buitenlandchef aan Teheran in 2016 - Foto: AFP

Ondanks het standpunt van de Amerikaanse president Donald Trump, blijft de Europese Unie (EU) pal achter de nucleaire overeenkomst met Iran staan. Donderdag voerden ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië en EU-buitenlandchef Federica Mogherini crisisoverleg met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Jawad Zarif in Brussel.

Mogherini verklaarde na afloop dat de atoomdeal – die in 2015 werd gesloten tussen Iran en zes wereldmachten, onder wie de Amerikanen – gewoonweg werkt: ‘Het voldoet aan het belangrijkste doel, namelijk het Iraanse nucleaire programma beperkt en onder streng toezicht houden.’

Johnson vraagt Trump om alternatief voor Irandeal

Van de ministers was vooral de Britse Boris Johnson vocaal over het behoud van de atoomdeal met Iran. Volgens Johnson houdt Iran zich volledig aan het akkoord. Hij spreekt van een ‘geslaagde diplomatieke prestatie’ en daagt Trump uit om met een beter alternatief te komen.

Afshin Ellian over de protesten tegen de regering in Iran
‘De weg naar vrijheid in Iran is een lange lijdensweg’Foto www.marcobakker.com

Trump dreigt de deal over het kernprogramma te schrappen. Hij beslist naar verwachting vrijdag of hij de onder het akkoord opgeschorte sancties op de Iraanse olie-export opnieuw activeert. Onder de sancties valt onder meer een boycot van de centrale bank van Iran, en straffen voor landen die Iraanse olie kopen.

Hij wil onder meer dat de ontwikkeling van ballistische raketten door Iran ook onder de deal gaat vallen. Iran voerde verschillende rakettesten uit met ballistische raketten, maar dringt erop aan dat er geen kernkoppen aan bevestigd kunnen worden, en dat het land dus niet uit is op conflict.

Iran houdt zich niet aan deal, vindt Trump

Volgens Trump heeft Iran bovendien meer zogeheten zwaar water (dideuteriumoxide) dan is afgesproken. Die stof kan worden ingezet bij de productie van plutonium. Ook sprak hij zich meermaals uit tegen het Iraanse bondgenootschap met de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Persbureau Bloomberg meldt donderdag dat het Amerikaanse Departement van Justitie een speciaal team zal oprichten, specifiek gericht op Hezbollah.

Het opbreken van de atoomdeal met Iran was een van de verkiezingsbeloften van Trump. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde dinsdag met ‘gepaste en zware maatregelen’ als de Amerikanen de deal torpederen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!