Amerika

Pence ergert zich aan EU: ‘Spreek je uit tegen Iran’

04 januari 2018

Niet alleen Amerika, maar ook de Europese Unie moet zich uitspreken tegen de dictatuur in Iran. Dat zegt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Pence roept op om de protesten van het Iraanse volk te steunen.

Dat schrijft Pence in een ingezonden stuk in het Amerikaanse dagblad The Washington Post. Pence vindt dat de vorige regering, die van president Barack Obama, steken liet vallen tijdens de vorige golf van demonstraties tegen het Iraanse regime. In 2009 werd, tijdens de ‘Groene revolutie’, geprotesteerd tegen president Mahmoud Ahmadinejad. Pence vindt dat de Verenigde Staten toen hebben verzaakt als wereldleider.

Opstand Iran: Amerika spreekt, Europa zwijgt, schrijft Derk Jan Eppink in zijn column

‘De Verenigde Staten hebben lang aan de kant gestaan van degenen die naar vrijheid en een betere toekomst zochten,’ schrijft Pence. ‘En toch weigerde onze president een trots volk te helpen dat aan het juk van een dictatuur wilde ontsnappen. In plaats daarvan werd slechts pas na enige aarzeling het geweld van het regime veroordeeld.’

‘Europese bondgenoten moeten zich uitspreken’

Volgens Pence heeft de Amerikaanse weigering destijds tot veel wrok onder de Iraanse bevolking geleid. Nu er opnieuw demonstraties zijn tegen de Iraanse regering, is dat voor de Amerikaanse president Donald Trump een gelegenheid om zich aan de kant van de demonstranten te scharen.

Ook vindt Pence dat de Europese regeringsleiders zich te weinig laten horen wanneer het gaat om kritiek op het Iraanse regime. ‘Voor hen is het nu tijd om zich te laten horen,’ schrijft Pence. Hij en Trump roepen de regeringsleiders van ‘vrijheidslievende landen over de hele wereld op om Irans ongekozen dictatoren te veroordelen en het recht van het Iraanse volk om zijn eigen toekomst te kiezen te verdedigen.’

Iran, Pakistan, Palestijnen: Trump niet langer gekker Henkie, lees hier de analyse van René van Rijckevorsel

‘Dood aan Khamenei’

Trump riep de Iraanse regering eerder op om de bevolking vrij te laten demonstreren. Bij de demonstraties vielen tot nu toe ongeveer twintig doden. In de laatste week van 2017 gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime, dat sinds de revolutie van 1979 aan de macht is. Er werden leuzen gescandeerd als ‘Dood aan Khamenei’, ‘Weg met de Revolutionaire Garde’, en ‘Wij willen geen islamitische republiek, maar een Iraanse republiek’. Het zijn de eerste openlijke protesten sinds 2009. Nog altijd zijn in diverse steden grootschalige protesten gaande.

Ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijk leider van het land, schrijft  op zijn eigen website en op Twitter: ‘De laatste dagen hebben vijanden van Iran verschillende middelen, zoals geld, wapens, politiek en inlichtingen, ingezet om problemen te veroorzaken voor de Islamitische Republiek.’


Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.