#American Dreamers

Van Nieuw-Amsterdam tot New York

01 november 2017Leestijd: 2 minuten

New York heette ooit Nieuw-Amsterdam. In 1664 raakte Nederland de handelspost kwijt die later een wereldstad zou worden. Waarom kreeg de stad uiteindelijk de naam New York? En zijn er nog sporen van Nederland te vinden in deze grote stad?

Gunstige ligging

De bruisende wereldstad ontstond in 1625 als een kleine Nederlandse handelspost van de West-Indische Compagnie (WIC). De WIC slaagde er namelijk in om met een groep Nederlanders in Noord-Amerika een nieuwe kolonie te stichten: Nieuw-Nederland. De belangrijkste vestiging van deze nieuwe kolonie werd Nieuw-Amsterdam.

Dat Nederland dit gebied had geclaimd, was een doorn in het oog van de Engelsen omdat het gebied een erg gunstige ligging had. Daarnaast kon Engeland het ook niet verdragen dat de Nederlandse Republiek uitermate succesvol was in de handel en dat Nederland als snel de wereldzeeën beheerste, wat ten koste ging van het Engelse aandeel in de wereldhandel. De Engelsen wilden de stad graag voor zich winnen. Dit lukte ze in 1664, omdat Engeland een sterker leger had dan Nederland. In ruil hiervoor kreeg Nederland Suriname. De stad is later vernoemd naar de Hertog van York die het land toegewezen had gekregen.

Nederlandse sporen in New York

Er zijn nog verschillende kenmerken waaraan je kunt zien dat de Nederlanders een rol hebben gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van New York. Verschillende Nederlandse achternamen zijn nog steeds courant in New Yorkse kringen: namen als Roosevelt en Van Wijck hoor je nog regelmatig voorbijkomen. Maar ook veel plaats- en straatnamen in New York hebben een Nederlandse achtergrond. Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem), Broadway (Breede Weg) en Wall Street (Walstraat) zijn enkele voorbeelden.

Nederlandse wortels: Wall Street en Braodway
Nederlandse wortels: Wall Street en Broadway

Ook de vlag van New York is te herleiden tot de korte Nederlandse periode in de beginjaren van de stad. De vlag bestaat uit de kleuren rood, wit en blauw. Het enige verschil is dat de kleuren verticaal zijn opgesteld.

Ook kun je in New York een bezoekje brengen aan twee Nederlandse boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw: de Wyckhoff House in Brooklyn en de Dyckman House in The Bronx. Daarnaast zijn er in New York een aantal straten waarbij je de Nederlandse bouwstijl die weer populair werd in de negentiende eeuw kunt herkennen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.