Noord-Korea

Oorlog tussen Kim en Trump ‘nu reële mogelijkheid’

29 september 2017

Zorgen in Japan en Zuid-Korea om een snel naderende cruciale datum. 10 oktober viert Noord-Korea de oprichting van de communistische partij en dat zou wederom reden kunnen zijn voor een nieuwe raketlancering of nucleaire test. Intussen waarschuwt een prominente Britse denktank voor imminent gevaar.

Volgens het Royal United Services Institute (RUSI) is een oorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten vandaag de dag ‘een reële mogelijkheid’.

Denktank: oorlog zal lang duren

Het is bovendien goed mogelijk dat daarbij honderdduizenden mensen zullen worden gedood of verwond – zelfs zonder de inzet van atoomwapens. De denktank is ervan overtuigd dat de strijd lang zal duren. Zowel Kim Jong-un als Donald Trump kan de oorlog uitlokken, al is de kans groter dat de Amerikaanse president als eerste actie onderneemt om het probleem eens en voor altijd op te lossen, is te lezen in een rapport.

Met een andere onheilspellende waarschuwing: voor sancties en onderhandelingen is het waarschijnlijk al veel te laat. Dat stadium zijn we gepasseerd, aldus de Britten. Het Witte Huis kondigde juist vrijdag aan dat Trump een diplomatieke rondreis gaat maken in Azië. In november zal hij vijf landen aandoen, te weten Japan, China, Zuid-Korea, Vietnam en de Filipijnen.

Zuid-Korea en Japan bevreesd over 10 oktober

De focus zal volgens Washington liggen op het oplossen van de Noord-Koreaanse crisis. Japan en Zuid-Korea maken zich grote zorgen, omdat Pyongyang hen rechtstreeks dreigt met vernietiging. De twee landen kijken met angst en beven naar 10 oktober. Op die dag ‘viert’ Noord-Korea de oprichting van de communistische partij. Traditie is dat Kim dit soort dagen luister bijzet met een atoomtest of een raketlancering.

Het verbale conflict tussen Trump en Kim verhardde de afgelopen tijd zienderogen. Beide leiders wisselden in een razend tempo dreigementen en beledigingen uit. Trump noemde Kim onder meer een ‘kleine rakettenman’ en de Noord-Koreaanse dictator beschimpte Trump door hem ‘seniel’ te noemen.

Kunnen generaals Trump in bedwang houden?
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.