Noord-Korea

Rusland probeert ‘rampzalig conflict’ Noord-Korea te voorkomen

26 september 2017

Een conflict op het Koreaanse schiereiland heeft ‘catastrofale gevolgen’, denkt Rusland en dus onderneemt het Kremlin een poging om erger te voorkomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert achter de schermen een politieke oplossing voor de crisis te vinden.

Dat zegt een Russische topdiplomaat dinsdag tegen persbureau RIA Novosti. Volgens deze Mikhail Uljanov is de Amerikaanse houding jegens Noord-Korea een ‘doodlopende weg’ en helpen sancties tegen Kim Jong-un niet, omdat de mogelijkheden intussen wel zijn uitgeput.

Kim is bang te eindigen als Saddam

De Russen voegen, wat betreft hun voorkeur voor diplomatie, de daad bij het woord. Een vertegenwoordiger van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken komt naar verluidt later vandaag aan in Moskou voor onderhandelingen. Vladimir Poetin ging begin september al rechtstreeks in tegen de acties van de Amerikaanse president Donald Trump, die vindt dat de tijd van praten echt voorbij is.

Geen goede strategie, vindt Poetin: provocaties, druk, krijgszuchtige en agressieve retoriek – het leidt allemaal tot niets. De Russische president weet ook wel waarom: Kim is bang te eindigen als Saddam Hussein. De Iraakse dictator werd na de Amerikaans-Britse invasie in 2003 verjaagd en uiteindelijk opgepakt. De Noord-Koreaanse leider is bang dat hem datzelfde lot is beschoren, denkt Poetin. Rusland deelt, net als China, een grens met Noord-Korea.

Crisis blijft maar escaleren

De crisis rond Noord-Korea is na gisteren verder geëscaleerd. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken zei in New York tegen Amerikaanse journalisten dat zijn land Amerikaanse bommenwerpers mag neer te schieten. ‘Noord-Korea heeft vanaf nu het volste recht Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te halen en andere tegenmaatregelen te nemen, ook buiten de eigen territoriale gebieden,’ aldus Ri Yong-ho. Het Pentagon reageerde fel: het Amerikaanse ministerie van Defensie zal president Trump ‘voorzien van alle mogelijke opties om af te rekenen met Noord-Korea als de provocaties uit dat land blijven aanhouden’.

De uitlatingen van RI zijn een reactie op een tweet van Trump, dit weekeinde. Daarin haalde Trump nog maar eens uit naar, zoals hij Kim Jong-un de laatste tijd aanduidt. ‘Net heb ik de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken gehoord. Als zijn woorden in overeenstemming zijn met de gedachten van Little Rocketman (Kim, red.) dan zullen zij er niet lang meer zitten!’ Eerder sprak Trump van de ‘totale vernietiging‘ van Noord-Korea, als dat land zich iets in het hoofd zou halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.