Trump: Congres heeft relatie met Poetin verpest

03 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Trump zette met tegenzin zijn handtekening onder de sancties - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump ziet de relatie met Rusland in een rap tempo bekoelen. Dat is de schuld van het Congres, vindt Trump.

‘Onze relatie met Rusland staat op een historisch en gevaarlijk laag punt. U kunt het Congres daarvoor bedanken, dezelfde mensen die ons niet eens gezondheidszorg kunnen geven,’ sneerde Trump op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Trump tekende wet, maar niet van harte

Het Congres besloot vorige week om de sancties tegen Rusland in stand te houden en uit te breiden, en om Obamacare – iets waar Trump dolgraag vanaf wil – niet af te breken. Overigens werd het afschaffen van Obamacare ook in de Senaat afgewezen.

Trump ondertekende woensdag tegen zijn wil een wet over nieuwe sancties tegen de regering van de Russische president Vladimir Poetin. Trump zei dat hij (met tegenzin) zijn handtekening zette omwille van de ‘nationale eenheid’, maar dat de wet wel ‘heel gebrekkig’ is geformuleerd en passages bevat die ‘in strijd met de grondwet het gezag van de president aantasten’. Voor de wet was een grote meerderheid in de Senaat. ‘Dit amendement maakt het moeilijker voor de Verenigde Staten om goede deals te sluiten voor het Amerikaanse volk. Het zal China, Rusland en Noord-Korea nader tot elkaar brengen,’ was de verklaring van Trump achteraf.

Poetin neemt gelijk maatregelen

Rusland reageerde furieus op de wet, en noemt de maatregelen een ‘volledige handelsoorlog’ die de hoop op een goede relatie met Amerika onder Trump de grond in boort. Afgelopen weekeinde liet Poetin weten dat 755 Amerikaanse diplomaten niet meer welkom zijn in Moskou. In een interview op de Russische televisie zegt Poetin dat zijn geduld met Amerika op is: ‘We hebben vrij lang gewacht omdat de situatie misschien zou veranderen in positieve zin.’

Poetin wil dat de vermindering van het diplomatieke personeel de Verenigde Staten raakt. ‘Er werken meer dan duizend man voor Amerika in Moskou, diplomaten en technici. Als er 755 moeten stoppen, zal dat hard aankomen. Het is een klap,’ zegt Poetin.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!