Tegenvaller Trump

Meerderheid Senaat stemt tegen afschaffen Obamacare

26 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft woensdag tegen de plannen van president Donald Trump gestemd om de zorgwet van zijn voorganger Barack Obama af te schaffen. Veel Republikeinen stemden tegen, omdat ze vinden dat er nog geen acceptabel alternatief ligt.

Volgens The New York Times wezen zeven Republikeinse Senatoren een gedeeltelijke afschaffing van de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, af. Negen stemden tegen afschaffing en vervanging door een dinsdagavond aangepast plan.

Eerste poging eerder dit jaar mislukt

Als het voorstel door de stemming was gekomen, zouden de Senatoren twee jaar de tijd hebben gekregen om een alternatieve zorgwet op te stellen. De eerste versie van het zogenoemde Trumpcare werd begin dit jaar afgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Een tweede poging had daar wel succes, maar stuitte woensdag op bezwaren in de Senaat.

Een aangepaste versie van het plan kon daar wederom niet op een meerderheid rekenen. Een te groot aantal Senatoren van Trumps eigen Republikeinse Partij vond de alternatieve zorgwet niet toereikend. Critici benadrukten de beperkte opzet van de haastig opgestelde plannen.

Verkiezingsbelofte

Vorige week diende de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell een wetsvoorstel in dat voorziet in afschaffing van grote delen van Obamacare, zonder dat daar iets voor in de plaats zou komen.

Afschaffing van Obamacare was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump tijdens de presidentsrace van vorig jaar. Trump rekent de afschaffing van het zorgverzekeringsstelsel van Obama tot een van zijn prioriteiten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.