Poetin fel tegen Amerika: ‘Dit gaat pijn doen’

31 juli 2017Leestijd: 2 minuten
De Russische president Vladimir Poetin. Foto:EPA

De Russische president Vladimir Poetin slaat terug na de aankondiging van nieuwe sancties van de Verenigde Staten tegen Moskou. 755 Amerikaanse diplomaten moeten terug naar Washington. ‘Dit gaat pijn doen,’ zegt Poetin over de repercussies.

Aanleiding voor de Russische maatregel zijn de nieuwe sancties die de Amerikaanse Senaat vorige week goedkeurde. Amerika wil Rusland straffen voor de inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Moskou ontkent dat het de verkiezingen heeft beïnvloed.

Geduld is op

In een interview op de Russische televisie zegt Poetin dat zijn geduld met Amerika op is: ‘We hebben vrij lang gewacht omdat de situatie misschien zou veranderen in positieve zin.’ Poetin wil dat de vermindering van het diplomatieke personeel  de Verenigde Staten raakt. ‘Er werken meer dan duizend man voor Amerika in Moskou, diplomaten en technici. Als er 755 moeten stoppen, zal dat hard aankomen. Het is een klap,’ zegt Poetin.

De harde toon is opmerkelijk: begin juli spraken de Amerikaanse president Donald Trump en Vladimir Poetin lang met elkaar tijdens de G20-top in Hamburg. In dit onderhoud werd onder meer gesproken over de Syrische burgeroorlog en werd een wapenstilstand bereikt voor een deel van het land. Ook voelde Trump naar eigen zeggen Poetin aan de tand over de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Nieuwe spanningen

Even leek het erop dat de spanningen tussen Rusland en Amerika zouden wegebben. Dit veranderde toen het Congres nieuwe sancties afkondigde tegen Rusland. In theorie kan president Trump de nieuwe sancties tegenhouden, maar dit is onwaarschijnlijk.

De Verenigde Staten zeggen in een reactie de maatregel van Rusland te betreuren. Op 1 september moeten de diplomaten uit Rusland zijn vertrokken. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence liet zondag weten dat Amerika misschien Patriotraketten wil stationeren in Estland, om de Russen af te schrikken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!