Petitie voor ‘Nederland op de tweede plaats’ na Lubachs Trump-video

25 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Het filmpje 'Even voorstellen aan Trump' verscheen in het satirische tv-programma Zondag met Lubach - Foto: ANP

Het item uit Zondag met Lubach waarin Nederland zich op ironische wijze voorstelt aan de kersverse president Donald Trump heeft in Amerika tot een echte petitie geleid. Een anonieme initiatiefnemer wil dat het Witte Huis werk maakt van de vraag of Nederland na Amerika op de tweede plaats kan komen.

De petitie staat op een speciale website van het Witte Huis waarop burgers verzoeken kunnen indienen. Haalt de petitie 100.000 handtekeningen binnen een maand, dan wordt het verzoek ingezien door de Amerikaanse regering en moet die daarop reageren. Tot nu toe is de petitie in kwestie slechts één keer ondertekend.

Nederland graag op de tweede plaats

‘Nederland heeft in het kader van de eerste nieuwe Amerikaanse initiatieven verzocht om simpelweg op de tweede plaats te komen,’ staat in de toelichting in de petitie, die sinds dinsdag online staat. Op de tweede plaats staat nog niemand en Nederland heeft het netjes als eerste gevraagd, aldus de initiatiefnemer. ‘We’ll make them great too. We can do it’. Daaronder staat een link naar de video van Arjen Lubach. Wellicht dat de petitie, net als filmpje zelf, ironisch is bedoeld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het fragment uit Zondag met Lubach gaat sinds maandag de hele wereld over. In de video, die werd uitgezonden in Zondag met Lubach, stelt de cabaretier en tv-presentator Nederland voor aan de nieuwe president van de Verenigde Staten – in Trumps eigen typerende taal- en woordgebruik. Laat America First zijn, maar the Netherlands second.’ Op een manier die hem wellicht het meest zou aanspreken,’ zegt Lubach.

Video ging viral

Het filmpje begint met de tekst This a message from the government of The Netherlands waarna er clichébeelden te zien zijn van molens, weilanden en water. En ‘Nederlands is de beste taal in Europa. Het Duits is nep.’

Lubach en zijn team spreken over ponypark Slagharen en maken verwijzingen naar de grab ‘em by the pussy-uitspraken van Trump (‘grab ‘em by the pony’) en over het plan van de Amerikaanse president om een muur te bouwen op de grens met Mexico: this is the Afsluitdijk. It’s a great, great wall that we built to protect us from all the water from Mexico.’

Op Facebook is de video 41 miljoen keer bekeken en bijna een miljoen keer gedeeld. Nadat het op sociale media viral ging, werd dit ook door tal van internationale media opgepikt.