Emigreren

Een Social Security-nummer aanvragen

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

In de Verenigde Staten bestaat geen bevolkingsregister zoals in Nederland. Het maakt de Social Security Card tot een van de belangrijkste middelen om de legaliteit van uw aanwezigheid in Amerika aan te tonen.

De Social Security Card is officieel nodig om gebruik te kunnen maken van het sociale vangnet in de Verenigde Staten. In de praktijk is de kaart een vorm van identificatie. Het nummer op de kaart, het zogeheten SSN, is vrijwel onmisbaar als u een tijd in het land gaat wonen.

U hebt een SSN nodig om

– te kunnen werken in de Verenigde Staten;
– Amerikaanse belastingen te betalen;
– een huurcontract af te sluiten of een huis te kopen;
– een verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld voor zorg of auto;
– een bankrekening te openen (niet verplicht, wel handig);
– een creditcard aan te vragen;
– een rijbewijs aan te vragen;
– et cetera.

Zes weken wachten
De aanvraag gaat via de Social Security Administration. U moet langs bij een bureau, waarvan de locaties hier zijn te vinden. Aanbevolen wordt om de aanvraag pas tien werkdagen na aankomst in het land in te dienen. Neem alle documenten mee die te maken hebben met uw visum- of green card-aanvraag. Vergeet uw paspoort met geldig visum niet en vul dit formulier in.

Houd er rekening mee dat de wachttijd op het bureau – zeker in de grote steden – vaak vele uren bedraagt. U wordt kort ondervraagd door een medewerker, die uw documenten bekijkt en kopieert. Als de aanvraag op voorwaardelijke basis wordt goedgekeurd, wordt die doorgestuurd naar andere ministeries. Na goedkeuring kan het tot ruim zes weken duren voordat u de kaart krijgt opgestuurd naar uw Amerikaanse adres.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.