algemeen

Beginselverklaring

21 maart 2016

WAT ELSEVIER WEEKBLAD IS

1. Onze beginselen zijn onlosmakelijk verbonden met de merknaam ‘Elsevier Weekblad’. Deze tijdschriftnaam is vanaf 1891 ingebed in het Nederlandse erfgoed. Het is de historie van deze titel die de beginselen stut en heeft verankerd. De merknaam ‘Elsevier Weekblad’ en de weekfrequentie van moederblad Elsevier Weekblad zijn essentieel voor de titel en zijn redactie.

2. Alle uitgaven en activiteiten die onder de merknaam en het logo van Elsevier Weekblad verschijnen, vallen onder de verantwoordelijkheid van één hoofdredactie.

3. De kernwaarden zijn nog steeds wat ze bij de oprichting al waren: Elsevier Weekblad staat voor onafhankelijke journalistiek.

4. Feitelijkheid is altijd het uitgangspunt voor de redactie, ook als deze feiten leiden tot controversiële conclusies.

5. De redactie zoekt zelf antwoorden op journalistieke vragen, dit gebeurt altijd met open vizier. Elsevier Weekblad maakt zorgvuldig gebruik van externe bronnen en beschikt over een eigen uitgebreide en professionele documentatieafdeling.

6. In de keuze van onderwerpen en de uitwerking van journalistieke producties laat Elsevier Weekblad zich nooit leiden door derden. De redactie bepaalt haar eigen agenda.

7. Elsevier Weekblad wordt gemaakt vanuit de gedachte dat de maatschappij als geheel beter af is als burgers vrij zijn om zelf hun leven in te richten en daarvoor zelf ook de verantwoordelijkheid nemen.

8. Elsevier Weekblad weerspiegelt landelijke thema’s en heeft een brede lezersgroep, die wordt voorzien van nieuws-, opinie-, achtergrond- en service-journalistiek op het terrein van vooral politiek, economie, financiën, buitenland, wetenschap, cultuur, religie en lifestyle.

9. Voor het bewaren van de eigenheid en eigenzinnigheid van Elsevier Weekblad is essentieel dat de redactie bestaat uit een groep van schrijvende redacteuren, eindredacteuren, fotoredacteuren en vormgevers die in vaste dienst zijn van de titel.

10. Ter aanvulling op het Redactiestatuut en deze beginselen beschikt de redactie over uitgebreide richtlijnen die zijn vastgelegd in het Redactie ABC en in de Huisregels Redactie Elsevier Weekblad.

11. Het redactiestatuut uit 1977 is het fundament waarop deze beginselen rusten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.