Chef de mission Hendriks bezorgd over veiligheid Spelen

12 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Chef de mission van de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen, Maurits Hendriks, maakt zich zorgen over de veiligheid op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji. Hij heeft de recente aanslagen in Rusland met afgrijzen gevolgd.

‘Helaas is dat wat we hebben gezien geen uitzondering in Rusland. Het verrast ons niet en het is zeer zorgelijk. De veiligheid is echt iets waar we op moeten letten’, zegt Hendriks zondag in een interview met NU.nl.

Iedereen gezond weer thuis

De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de veiligheid van de ruim veertig sporters die zich intussen voor de Spelen hebben geplaatst.

‘Mijn werk is ervoor zorgen dat het daar allemaal klopt voor de sporters. We willen daar mooie resultaten neerzetten, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen gezond thuiskomt.’

Geen illusies

De veiligheid in Sotsji is nog niet met de sporters besproken. ‘Nee, wij moeten ze geruststellen en zorgen dat ze zich veilig voelen. Dat is een constant punt van aandacht, al heb ik niet de illusie dat het allemaal koek en ei is daar als de Spelen afgelopen zijn.’

De Russische stad Volgograd was eind vorig jaar het toneel van moslimterreur. In een tijdsbestek van 24 uur ontplofte twee bommen waarbij tientallen slachtoffers vielen.

Gevreesd wordt dat de islamistische terroristen in de Noord-Kaukasus de Olympische Spelen zullen aangrijpen om aanslagen te plegen.

Nederland aanwezig

Nederland zal met een voltallige delegatie aanwezig zijn in Rusland. Zo zal zowel premier Mark Rutte (VVD) als het koningspaar aanwezig zijn.

Niet iedereen is het daarmee eens. Zo zei eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zondag bij WNL dat ze het niet erg had gevonden als Nederland niet was gegaan.