VVD-stemmers zijn eurofilie eigen partij zat

21 november 2013Leestijd: 1 minuut

Een meerderheid van de VVD-stemmers vindt dat de partij kritischer moet zijn tegenover de Europese Unie. Meer dan de helft van de VVD’ers vindt de liberalen te soft in het Europa-debat.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 4.000 VVD-stemmers van EenVandaag.

Scherpere koers

Van de ondervraagden vindt 53 procent dat de VVD-koers richting de EU aangescherpt moet worden. Slechts 30 procent van de liberalen steunt de huidige lijn. Een groot deel (68 procent) vindt daarnaast dat er bevoegdheden uit Brussel moeten worden teruggehaald.

Op het Europabeleid hinkt de VVD op twee gedachten. Aan de ene kant is de partij voor Europese samenwerking maar wil aan de andere kant wel dat de Europese organen klein, zuinig en efficiënt zijn.

Eurofielen

Dat de partij gevoelig is voor felle kritiek op de EU bleek eerder deze maand toen VVD-Kamerlid Mark Verheijen ‘eurofielen’ als Guy Verhofstadt ‘een groter gevaar voor de Europese eenheid’ noemde dan rechtspopulisten en eurosceptici.

De uitspraken kwam hem op fikse interne kritiek te staan en het Kamerlid moest zijn uitspraken terugnemen.

Toch zal de VVD voor de Europese verkiezingen van volgend jaar met een duidelijke lijn moeten komen. Hans van Baalen zal opnieuw lijsttrekker worden van de liberale partij in Europa.