Openbaar Ministerie onderzoekt anti-Joodse demonstratie Den Haag

25 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten dat het onderzoek zal doen naar de anti-Joodse demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Als blijkt dat er sprake is van een strafbaar feit, zal er worden opgetreden.

Samen met een tolk gaat het OM kijken naar de Arabisch uitgesproken teksten. Een officier van justitie zal het onderzoek leiden.

Agent

Op de Hoefkade in Den Haag was een demonstratie tegen het optreden van Israël in de Gazastrook. Al gauw waren antisemitische leuzen te horen als ‘dood aan de Joden’. Het protest werd georganiseerd door een organisatie die zich verschuilt achter het Twitter-account @Free_Aseer.

Volgens het OM namen ongeveer vijftig demonstranten deel aan het protest, maar volgens de aanwezige journalisten waren er meer dan honderd. ‘De politie was bij de demonstratie aanwezig met een Arabisch sprekende agent. De door deze agent gehoorde leuzen werden op dat moment niet als grensoverschrijdend ervaren,’ staat in een verklaring van het OM.

Signalen

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij geen signalen heeft ontvangen van ‘grensoverschrijdend gedrag’. Het OM zal nu dus onderzoeken of dat klopt.

Vorige week hadden het CIDI en het Centraal Joods Overleg nog een gesprek met burgemeester Van Aartsen. Het CIDI zegt het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat deze demonstratie heeft kunnen plaatshebben in de stad die bekend staat als ‘de stad van vrede en recht’.

Schokkend

De gemeente Den Haag laat in een verklaring weten dat het grondrecht om te demonstreren ‘zo fundamenteel is’ dat burgemeesters ervoor moeten zorgen ‘dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden’, ook als die ‘door anderen als schokkend wordt ervaren’.

Wat opvalt in de verklaring van de gemeente is dat er niets in staat over het belagen van een GeenStijl-verslaggever. Zij werd bedreigd en is onder begeleiding van politie, uit veiligheidsoverweging, vertrokken.

Er staan nog meer Gazaprotesten gepland voor Den Haag. Vrijdagmiddag gaan sympathisanten van de Palestijnen de straat op in de Haagse wijk Transvaal.