Tijd om provocerende moslims te laten zien waar de grens ligt

25 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Het is goed dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zich niet laat meeslepen door een clubje provocerende ISIS-sympathisanten. Maar wanneer wordt opgeroepen tot geweld, moet hij ingrijpen.

De Haagse club van ISIS-sympathisanten die gisteren in de Schilderswijk een pro-Gaza-demonstratie hield, speelt al een jaar een kat-en-muis-spel met de Haagse politie. Het begon vorig jaar, met diverse guitige uitingen op sociale media. Daarna zocht de groep de media op door met een ISIS-vlag op een voetbalveldje te zwaaien.

Toen de politie daarop besloot een volgende bijeenkomst – een barbecue waarbij een ISIS-vlag werd getoond – te verstoren, werd de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) beschuldigd van moslimhaat en vergeleken met een nazi.

Maar de schreeuwers leken emotioneel niet te hebben geleden onder de politieactie: op sociale media werden druk foto’s gedeeld waarin politieagenten lollig werden gephotoshopt en hun acties werden vergeleken met de kruistochten.

Sharia

De handen van de Haagse politie zullen al maanden jeuken, maar ondanks provocaties liet ze zich niet verleiden tot het onnodig geven van aandacht aan een klein clubje provocateurs.

Intussen bleef de groep demonstraties organiseren waarbij anti-democratische leuzen werden geroepen en waar werd geschreeuwd om invoering van de sharia. De politie liet zich niet uitlokken, de media besteedden er nauwelijks aandacht aan.

En dus omvatten de protesten niet meer dan enkele tientallen mannen die wat schreeuwden, met vlaggen zwaaiden en daarna afdropen.

Wie gefrustreerd is omdat hij niet wordt gehoord, gaat nog harder schreeuwen om aandacht. En dat gebeurde donderdag. De pro-Gaza-demonstratie leek het zoveelste optreden te worden van een klein groepje extremisten, maar bleek groter en grimmiger dan verwacht.

Grens

Antisemitische leuzen werden gescandeerd, bloggers van GeenStijl en De Dagelijkse Standaard werden geïntimideerd en belaagd, en de politie had niet genoeg mankracht om hun veiligheid te garanderen.

Het is goed dat Van Aartsen zich lang niet heeft laten meeslepen in de provocaties van een kleine groep radicale moslims. Maar als bij protesten elke keer de grenzen van het toelaatbare worden opgezocht, is het ook goed om een keer te laten zien waar de grens ligt.

De vrijheid van meningsuiting werd gebruikt om antisemitische leuzen te scanderen en op te roepen tot geweld, onder andere tegen Joden. En na het uitblijven van een politieoptreden donderdag, voelen de betogers zich vrijer dan ooit en zullen zij hun toon niet matigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volg Nikki Sterkenburg op Twitter