Wegkijken heeft geen zin: antisemitisme hoort bij de islam

16 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Het meevoeren van borden met hakenkruizen bij een demonstratie tegen Israël schokt beschaafd Nederland. Maar dit openlijk vertoon van antisemitisme is een voorspelbaar gevolg van de massale immigratie van moslims.

Hoe ver mag je gaan bij het voorkomen van het uitdragen van stuitende denkbeelden en sentimenten? Dat is de vraag waarmee Jozias van Aartsen (VVD) zichtbaar worstelt.

De Haagse burgemeester werd zaterdag geconfronteerd met anti-Israël-demonstranten die borden met hakenkruizen meevoerden. Nieuwsrubrieken kozen ervoor ze buiten beeld te laten, maar daarmee verdwijnt het probleem natuurlijk niet.

Apen

Dit probleem is dat een afkeer van het beleid van Israël bij veel immigranten gekoppeld is aan een afkeer van Joden.

Het is een diepgewortelde afkeer met een eeuwenlange traditie en een religieuze legitimatie. De Koran spreekt over Joden als ‘apen en zwijnen’.

Holocaust

Elke keer toont beschaafd Nederland zich weer geschokt bij het openlijk vertoon van antisemitisme. Bijvoorbeeld als allochtone scholieren tegenover journalisten uiting geven aan hun waardering voor de Holocaust en Adolf Hitler.

Maar wie het Midden-Oosten een beetje kent of zich weleens heeft verdiept in het islamitische gedachtegoed, kan onmogelijk verrast zijn. Het is jammer, maar waar: de strijd tegen de Joden hoort bij de islam.

Keppeltje

De groei van het antisemitisme is dus een voorspelbaar gevolg van de massale immigratie.

Het is, anders dan bijvoorbeeld PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wil doen geloven, niet extreem-rechts dat de grootste bedreiging vormt voor Joden in westerse landen. Het zijn allochtone jongeren die het riskant maken om tegenwoordig met een keppeltje op door Amsterdam te lopen.

Machteloosheid

Door de massale immigratie is Nederland terug in de tijd geworpen. Het moet, ook wat betreft de rechten van vrouwen en homo’s, een strijd leveren die al lang gestreden leek.

De roep om borden met hakenkruizen te verbieden is vooral een blijk van machteloosheid in de confrontatie met een fundamenteel probleem. Wat zeker niet helpt, is antisemitische uitingen buiten beeld houden uit angst ‘vooroordelen’ aan te wakkeren.

Die vooroordelen blijken in het geval van de islam namelijk meestal realistische analyses op basis van onaangename feiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.