‘Drugscriminelen gaan hun gang op platteland Brabant’

09 december 2013Leestijd: 1 minuut

Brabantse plattelandsgemeenten zeggen te maken te hebben met steeds meer drugscriminaliteit en bijbehorende overlast. Tegelijkertijd richt de politie zich volgens burgemeesters juist meer op de steden.

De burgemeesters van plattelandsgemeenten Gilze en Rijen en van Heusden zeggen dat zij last hebben van het ‘waterbedeffect’: criminelen denken in kleinere gemeenten te kunnen werken zonder dat de politie daar iets aan doet, omdat die zich op de steden concentreert.

‘Is de politie nog wel bereid zich in te zetten voor dorpen?’, vraagt burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen zich af in de Volkskrant. Dorpen moeten aan de grotere steden vragen om politie-ondersteuning, als zij drugscriminaliteit willen aanpakken.

Politiebureaus dicht

De politie heeft een commissie met de naam Taskforce B5 opgericht voor de vijf grootste steden van Brabant, maar in de dorpen dreigen volgens de burgemeesters steeds meer politiebureaus te sluiten. 50 tot 75 procent van de Brabantse politiebureaus zou dichtgaan.

Een woordvoerder van die ‘taskforce’ erkent dat de nadruk van de politie op de steden ligt, maar zegt dat de politie als er signalen zijn van drugscriminaliteit op het platteland, de dorpen politie-ondersteuning krijgen. Onder meer in Goirle en Oss zijn bijvoorbeeld wel drugsacties gehouden.