Terrorisme-expert: Al-Shabaab kan aanslag in Nederland plegen

02 oktober 2013Leestijd: 2 minuten
''

De Somalische terreurgroepering Al-Shabaab verlegt de grenzen naar het Westen en wil ook in Europa aanslagen plegen. Ook Nederland zou heel goed een doelwit van de moslimterroristen kunnen zijn.

Dat zegt de Britse terrorisme-expert Robin Simcox deze week in Elsevier.

‘Het is naïef om te denken dat Nederland geen doelwit kan zijn. Dat Al-Shabaab nog geen aanslagen in Europa heeft gepleegd, wil niet zeggen dat dit niet gaat gebeuren,’ zegt Simcox die verbonden is aan de denktank Henry Jackson Society.

Houd Somaliërs in de gaten

Aanwijzingen voor een aanslag zijn er niet, zo liet minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) in december vorig jaar al weten. Toch zou de AIVD er volgens Simcox verstandig aan doen terugkerende Somaliërs goed te observeren.

‘De volgende stap voor westerse leden van Al-Shabaab zal zijn dat ze met hun Europese paspoorten terugkeren naar Europa en daar het terroristische geweld voortzetten,’ zegt Simcox.

Eenlingen

De AIVD heeft in Nederland weinig zicht op Al-Shabaab-leden. De Somalische gemeenschap is met 34.000 mensen in vergelijking met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bescheiden en is minder georganiseerd.

Somaliërs opereren hoofdzakelijk als eenlingen. Dit maakt het voor inlichtingendiensten lastig om eventuele terroristische activiteiten in kaart te brengen.

Communicatieafdeling

De overgelopen moslimterrorist Mohammed Farah al-Ansari onthulde in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vorig jaar dat de communicatieafdeling van Al-Shabaab in handen is van twee Nederlandse Somaliërs. Zij zouden onder meer het Twitter-account beheren. Ze noemen zichzelf Sjeik al-Islam en Abu Muslim. Omdat er geen beelden van het tweetal bekendzijn, kunnen zij gewoon vrij tussen Somalië en Nederland heen en weer reizen.

Bij Al-Shabaab zijn tussen de 4.000 en de 8.000 strijders actief. Omdat ze in eigen land door het leger zo goed als verdreven zijn, richten zij zich nu op andere landen. ‘Laten we hopen dat de aanslag onlangs in Nairobi niet het begin is van wereldwijde terreur,’ zegt terrorisme-expert Simcox bezorgd.