‘Kenia werd gewaarschuwd voor aanslag Nairobi’

28 september 2013Leestijd: 1 minuut

De Keniaanse regering was gewaarschuwd voor een aanslag van Al-Shabaab in de hoofdstad Nairobi. Er was zelfs een directe waarschuwing dat die tussen 13 en 21 september zou worden gepleegd.

Dat blijkt uit een dossier van de Keniaanse inlichtingendienst NIS, dat is uitgelekt naar Keniaanse media.

Verantwoording

In dat dossier wordt ook het winkelcentrum Westgate genoemd, waar de brute aanval van Al-Shabaab werd gepleegd. Uit het dossier zou ook blijken dat al langer bekend was dat dat winkelcentrum kwetsbaar was voor terroristische aanslagen.

Het dossier zou voor de aanslagen door verschillende ministeries zijn gelezen. Het hoofd van de inlichtingendienst was zelf ook persoonlijk op de hoogte. Hij moet zich maandag verantwoorden voor het Keniaanse parlement.

Duitse islamisten

Niet alleen de Keniaanse, ook de Israëlische inlichtingendienst waarschuwde voor aanslagen. Het winkelcentrum Westgate is van een Israëliër. De Mossad denkt dat Duitse islamisten achter de aanslag zitten.

Bij de aanval, die zaterdag 21 september begon en tot dinsdag duurde, kwamen ten minste 67 mensen om het leven, terroristen niet meegeteld. Nog zo’n zestig mensen worden vermist.