nederland

Inspectie oordeelt hard over aanbesteding ProRail

30 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in een rapport keihard geoordeeld over spoorbeheerder ProRail. Volgens het onderzoek besteedt ProRail het spooronderhoud dermate goedkoop aan dat dit leidt tot extra vertragingen en mogelijk zelfs treinongelukken.

Dat schrijft de Volkskrant, die inzage heeft gekregen in het rapport.

Brandbrief

De conclusies van de inspectie komen overeen met de inhoud van de brandbrief die Strukton Rail in november aan de Tweede Kamer stuurde, maar staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur) schoof de noodkreet terzijde.

De PvdA’er betitelde de conclusies van Strukton als ‘ongefundeerd en voorbarig’. Ze zei niets over het bestaan van het eigen inspectierapport waarin wordt opgemerkt dat ProRail een ‘te juridische houding aanneemt’ richting de aannemers, een opstelling ‘die een gedeelde verantwoordelijkheid in de weg staat’.

Beterschap

Een woordvoerder van Mansveld zegt dat het rapport nooit openbaar is gemaakt omdat ProRail de inspectie juni vorig jaar beterschap beloofde.

Die gesprekken zijn mislukt, zegt Strukton-directeur Diederik Schonebaum. ‘ProRail belooft beterschap, maar sinds het inspectierapport is in de aanbestedingsprocedures niets wezenlijks verandert.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.