buitenland

Pro-Russische rebellencommandant erkent bezit BUK-raketten

23 juli 2014Leestijd: 1 minuut

De pro-Russische rebellen hadden beschikking over het BUK-raketsysteem waarmee vlucht MH17 vermoedelijk is neergeschoten. Het is mogelijk dat het raketsysteem vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht.

Dat zegt separatistenleider Aleksandr Chodakovski woensdag.

Luchtdoelraketten

Hij liet weten dat hij pas op het moment van de ramp had gehoord dat de rebellen de beschikking hadden over de luchtdoelraketten.

Hij zei ook dat de raketten mogelijk vanuit Rusland naar Oekraïne zijn gebracht. Het luchtafweersysteem is volgens hem mogelijk teruggestuurd naar Rusland om bewijs weg te werken.

Ongeluk

Dinsdag lieten Amerikaanse overheidsfunctionarissen weten dat het zeer waarschijnlijk separatisten zijn geweest die de Malaysia Airlines Boeing 777-200 per ongeluk uit de lucht hebben geschoten.

Het is niet duidelijk hoe de separatisten aan het wapen zijn gekomen. Het kan zijn gestolen van het Oekraïense leger, uit de Krim-regio overgebracht of vanuit Rusland naar Oekraïne zijn gereden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.