Italiaanse president Napolitano vreest voor sociale onrust

16 december 2013Leestijd: 1 minuut

President Giorgio Napolitano van Italië heeft maandag gewaarschuwd dat zijn land een periode van sociale onrust en spanningen tegemoet gaat. Er werd de afgelopen dagen al vrijwel dagelijks geprotesteerd door groepen die zich achtergesteld voelen.

Napolitano (88) heeft politici gewaarschuwd dat zij de ‘allerhoogste aandacht’ moeten besteden ‘aan het sociale onbehagen’.

Armoede

Volgens Istat, het Italiaanse CBS, liep een op de drie Italianen afgelopen jaar het risico om in armoede te vallen. Vier op de tien jongeren jonger dan vijfentwintig jaar hebben geen baan.

Een op de vijf Italianen heeft niet genoeg geld om zijn huis voldoende te verwarmen. Vooral in het traditioneel armere zuiden van Italië neemt armoede toe: bijna de helft van de bevolking wordt er volgens Italiaanse media bedreigd met sociale uitsluiting of armoede.

Hoewel het land volgens premier Enrico Letta opklimt uit de recessie, gaat het herstel nog erg langzaam. De economische vooruitzichten voor 2014 blijven zwak.

Hooivork-beweging

Er wordt sinds een aantal dagen in Italië op veel plekken gedemonstreerd. Onder meer studenten en boeren gaan bijna elke dag wel ergens de straat op om hun onvrede te uiten.

De minister van Binnenlandse Zaken waarschuwde vorige week al voor de Hooivork-beweging, een brede protestgroep waar naast boeren ook werklozen, studenten en hooligans zich bij hebben aangesloten. De Italiaanse veiligheidsdienst Aisi noemt de beweging ‘dreigend’, ‘ongeorganiseerd’ en ‘gevaarlijk’ en heeft daarom het dreigingsniveau opgeschroefd.