Geweld Zuid-Sudan ontspoort, ‘honderden doden’ bij rellen

18 december 2013Leestijd: 2 minuten

Bij gewelddadigheden in het Afrikaanse land Zuid-Sudan wordt steeds meer bloed vergoten. De politieke onrust in het land zou de afgelopen dagen aan honderden burgers het leven hebben gekost.

Lokale bronnen spreken van 400 tot 500 doden, melden de Verenigde Naties. Sinds de ogenschijnlijk mislukte staatsgreep in de nacht van zondag op maandag zouden meer dan 800 Zuid-Sudanezen gewond zijn geraakt.

Staatsgreep

Wat er precies gaande is in Zuid-Sudan – het land dat zich in 2011 afscheidde van Sudan – is erg onduidelijk. De regering meldde dinsdag een dodental van 26 en de arrestatie van tien politici die betrokken zouden zijn bij de vermoedelijk verijdelde staatsgreep.

De politieke strijd zou zich concentreren rond de voormalige vicepresident Riek Machar – vermeend leider van de staatsgreep en president Salva Kiir Mayardit. Machar werd door de president uit zijn functie ontheven en zou nu zinnen op wraak.

Reisadvies

Het ontspoorde geweld is voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aanleiding om het reisadvies voor Zuid-Sudan aan te scherpen. Alle reizen naar het Afrikaanse land worden ontraden, omdat de veiligheidssituatie in de hoofdstad Djoeba sterk is verslechterd.

Ook de Amerikanen komen met maatregelen. De autoriteiten in Washington hebben de in Zuid-Sudan aanwezige Amerikanen opgeroepen om het land zo snel mogelijk te verlaten.

Ambassadepersoneel dat niet volstrekt noodzakelijk is in de ambassade in Djoeba, wordt geëvacueerd met een speciaal daartoe ingezet vliegtuig.