Sneeuw veroorzaakt veel overlast in Frankrijk

20 november 2013Leestijd: 1 minuut

Van stroomuitval bij meer dan 200.000 huishoudens tot kilometerslange files die maar niet oplossen. In het oosten van Frankrijk is woensdag de winter genadeloos begonnen met hevige sneeuwbuien en de Fransen hebben er op allerlei manieren last van.

Ook in Nederland is voor vanavond en vannacht lokaal natte sneeuw voorspeld, maar Franse toestanden krijgen we hier voorlopig nog niet, blijkt uit voorspellingen van het KNMI.

Saint-Etienne

In Frankrijk hebben vooral de hoger geleden gebieden, vanaf 300 meter, te kampen met sneeuwbuien. Op sommige plekken viel er zelfs wel dertig centimeter sneeuw, zoals in Saint-Etienne ten zuidwesten van Lyon.

Woensdag ondervonden de Fransen al veel overlast door de hevige sneeuwval. Franse media melden talloze verkeersongelukken, lange files en vertraagde treinen. Bij meer dan 221.000 huishoudens zou de stroom zijn uitgevallen. France Info stelt dat Saint-Etienne zelfs ‘quasi-geparalyseerd’ is. Trams en bussen werden er dinsdagochtend stilgelegd.

Code oranje

Voor 25 departementen, vrijwel het hele oosten van het land, heeft Météo France, het weerinstituut van Frankrijk, code oranje afgegeven. Die code is vergelijkbaar met code oranje van het KNMI.

Ook de komende dagen wacht Frankrijk nog veel sneeuw. De waarschuwingen voor sneeuw en gladheid zijn op zijn minst tot donderdagmiddag van kracht.