Poetin gaat familie terroristen laten betalen voor schade

05 november 2013Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin is het zat dat de staat moet opdraaien voor schade die terroristen in zijn land aanrichten. Hij ondertekende daarom een wet die familieleden van terroristen verplicht de portemonnee te trekken na een aanslag.

Dat meldt de door de staat gesubsidieerde zender RT.

Terrorist betaalt

In de antiterrorismewet is opgenomen dat alle schade, ook emotionele, voor rekening komt van de terrorist. Mocht de terrorist zijn schuld niet kunnen inlossen, omdat hij bijvoorbeeld zelf is overleden, wordt de rekening doorgestuurd naar zijn of haar gezin, familieleden, of goede vrienden.

In de wet is opgenomen dat moet worden aangetoond dat de familieleden voordeel hadden bij de terroristische activiteiten van hun naaste. Dit betekent dat de veiligheidsdienst FSB een vrijbrief krijgt om de familieleden te onderzoeken. Als familieleden niet kunnen aantonen hoe zij aan bezittingen zijn gekomen, dan legt de staat beslag op die bezittingen. De wet richt zich in het bijzonder op terrorisme, maar kan ook bij andere misdrijven worden gebruikt.

Moslimterreur

Rusland kent een lange traditie van terroristische activiteiten. Vooral in de autonome regio’s Dagestan en Tsjetsjenië komt veel terreur van moslimstrijders voor.

Ook zijn terroristen uit die regio geregeld actief in andere gebieden van Rusland. Zo liet een 30-jarige vrouw uit Dagestan in Volgograd een passagiersbus ontploffen waarbij zes personen werden gedood en 37 gewonden vielen.

Rellen

De aanslag wordt gezien als een vergelding op de actie van Russische knokploegen die onlangs de immigrantenwijk Biryullyovo schoonveegden.

Die rellen waren weer een reactie op de moord van een onschuldige Rus die door een man uit Noord-Caucasus gepleegd zou zijn. Woedende Russen trokken naar de immigrantenwijk om de moord op de Rus te wreken. Ze staken auto’s in brand en raakten slaags met de politie. Russische media spraken van de ergste rellen in Moskou in jaren.

Volg Servaas van der Laan op Twitter