Erdogan wil EU-lidmaatschap in ruil voor opvang

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de Europese Unie best tegemoetkomen bij het opvangen van meer migranten, maar stelt daarbij hoge eisen.

Erdogan was maandag in Brussel om met Europese leiders te praten over een Europees-Turks actieplan waarin wordt voorgesteld dat de Turken twee miljoen nieuwe migranten gaan opvangen. Na de eerste gesprekken bleek Erdogan zijn huid duur te verkopen.

EU-lidmaatschap

Zijn belangrijkste eis: er moeten nieuwe gesprekken over een EU-lidmaatschap komen. Die gesprekken werden gestart in 2005, maar kwamen op een lager pitje te staan omdat er binnen de Europese Unie veel verzet is tegen een Turks lidmaatschap. Zo zijn er zorgen over de mensenrechtensituatie in het land.

Ook wil de Erdogan dat Turken in de toekomst zonder visa door Europa kunnen reizen en dat de EU zich gaat inzetten voor de oprichting van safe havens in Noord-Syrië. Daar zouden Syriërs veilig kunnen wonen, al moet Islamitische Staat er wel eerst worden verdreven.

Vergelijken

De Turkse president maakte gebruik van de gesprekken in Brussel om te benadrukken hoeveel Turkije al doet in de migrantencrisis. ‘Bijna 2,5 miljoen migranten uit Syrië en Irak hebben we nu opgevangen, wat ons 7,8 miljard heeft gekost. Ik ben trots op die verantwoordelijke, menslievende houding.’

Erdogan kon het niet laten dit te vergelijken met de situatie in Europa. ‘Héél Europa vangt 250.000 migranten op, waarvoor onze Europese vrienden nu een gemeenschappelijke oplossing zoeken.’

Actieplan

Maandag werd bekend dat de Europese Commissie en Turkije onderhandelen over een actieplan dat de migratiestroom naar Europa moet beperken. Zo zou de Turkse kustwacht bootmigranten op de Middellandse Zee tegen gaan houden en terugbrengen naar het Turkse vasteland.

In ruil daarvoor is de Europese Unie bereid mee te betalen aan de bouw van nieuwe asielzoekerscentra in Turkije waar tot twee miljoen migranten moeten worden opgevangen. Ook wil de Europese Unie meer financiële steun geven aan Turkije, bovenop de 1 miljard euro die eerder al werd toegezegd.

Die toezeggingen gaan voor Erdogan niet ver genoeg. Om de eisen van de Turkse president te bespreken reizen Europese diplomaten nog deze week naar de Turkse hoofdstad Ankara.