Duitse asielwet moet nieuwe migranten afschrikken

29 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse coalitiepartijen CSU en SPD zijn het dinsdag eens geworden over een nieuwe asielwet, die de regels voor asielzoekers flink aanscherpt.

Terwijl de Duitse bondskanselier Angela Merkel steeds zei dat Duitsland de enorme migrantenstroom prima aankan, stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wel plannen op om het aantal asielaanvragen drastisch terug te brengen. De coalitie van CSU en SPD is het nu eens over een definitief wetsvoorstel, dat in handen is van het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Balkanlanden

De nieuwe wet moet het vooral makkelijker om asielaanvragen van economische migranten af te wijzen. Balkanlanden Albanië, Kosovo en Montenegro krijgen het predicaat ‘veilig’. Asielzoekers uit die landen kunnen daardoor veel sneller worden uitgezet.

Volgens officiële cijfers kwamen er dit jaar al 70.000 Albaniërs en Kosovaren Duitsland binnen. Omdat het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge nog 275.000 asielverzoeken moet behandelen, liggen de aantallen in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel hoger.

Bonnen

In een poging het minder aantrekkelijk te maken in Duitsland asiel aan te vragen, zal er voortaan geen zakgeld meer worden betaald aan asielzoekers die zich aanmelden bij opvanglocaties. In plaats daarvan krijgen asielzoekers bonnen waarmee ze voedsel kunnen halen.

Als een asielverzoek is afgewezen, krijgt de migrant huisvesting en voedsel tot het moment dat de regering een reis naar het thuisland heeft geregeld. Dat mag maximaal drie maanden duren. Om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers de illegaliteit in gaan, wordt hen vooraf niet verteld dat ze zullen worden uitgezet.

Geld voor deelstaten

Deelstaten als Nordrhein-Westfalen en Beieren hebben tot dusver veruit de meeste asielaanvragen binnengekregen. Om de financiële druk op deze deelstaten te verlichten, gaat de Duitse regering hen 670 euro per maand per asielzoeker betalen. Daar is 2,7 miljard euro voor vrijgemaakt.

Hoewel een meerderheid van CSU en SPD de asielwet zonder problemen door het Duitse parlement kan loodsen, moet de wet ook langs de Bondsraad, waarin alle deelstaten zijn vertegenwoordigd. Om daar een meerderheid van de stemmen te behalen, is ook de steun nodig van minimaal twee deelstaten waar linkse partijen aan de macht zijn.