IS: wij schoten Russisch passagiersvliegtuig neer

31 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Sinaï beweren zaterdag het Russische vliegtuig dat is gecrasht, te hebben neergeschoten. IS publiceerde een verklaring waarin dat gezegd wordt.

‘Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, dank Allah,’ zo luidt de verklaring.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Egyptische autoriteiten meldden eerder echter dat een technisch mankement de oorzaak is en benadrukten dat het toestel niet is neergeschoten.

Op het Sinaï-schiereiland zijn verschillende jihadistische groeperingen, waaronder IS, actief. De Airbus A321 van de Russische maatschappij Kogalymavia stortte zaterdagochtend boven de Sinaï-woestijn neer. Het was op weg van de populaire toeristische bestemming Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg.

Twijfel

De verklaring van IS wordt in twijfel getrokken. Het vliegtuig zou te hoog hebben gevlogen om te kunnen raken vanaf de grond, en daarnaast publiceert IS normaal gesproken video’s van terroristische praktijken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook de Russen zijn sceptisch over het bericht. Maxim Sokolov, de Russische minister van Transport, verklaarde zaterdag dat  ‘berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, niet kunnen kloppen’.

Tegelijkertijd benadrukken Russische luchtvaartautoriteiten dat het veel te vroeg is om te suggereren dat het vliegtuig door een technisch mankement of als gevolg van een menselijke fout is neergestort. Het vliegtuig zou namelijk plotseling steil naar beneden zijn gaan dalen.

Mocht IS wel de verantwoordelijke zijn, dan zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de Russische strijd tegen IS. Bij de crash kwamen alle 224 passagiers om het leven. Rusland voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar de crash.