Russisch vliegtuig gecrasht in Egyptische woestijn

31 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Een passagiersvliegtuig van de Russische maatschappij Kogalymavia is zaterdagochtend neergestort in de Sinaï in Egypte. Aan boord waren 224 mensen, onder wie veel Russische toeristen.

Dat heeft premier Sherif Ismail van Egypte zaterdag bekendgemaakt.

Vakantie

Het vliegtuig, een Airbus A321, vertrok vanaf het bekende vakantieoord Sharm-el-Sheikh en was op weg naar Sint-Petersburg.  De Airbus vertrok om 6.51 uur en verdween om 7.14 van de radar. Sharm-el-Sheikh is een populaire vakantiebestemming onder Russen.

Volgens de Russische autoriteiten is het vliegtuig bij Cyprus neergestort, maar Egypte zegt dat het vliegtuig in het noorden van het schiereiland bij de plaats Arish zijn neergegaan. Bronnen bij de luchtverkeersleiding in Caïro melden dat de piloot toestemming zou hebben gevraagd om te landen, omdat er iets mis was met de apparatuur aan boord.

Stemmen

Het vliegtuig was op het moment dat het van de radar verdween op een hoogte van 9000 meter. Kort na het verzoek van de piloot, werd de verbinding verbroken. Een Egyptisch reddingsteam heeft het vliegtuigwrak gevonden. Eerder zouden de reddingswerkers stemmen hebben gehoord uit de brokstukken, maar het blijkt nu dat er geen overlevenden zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag tot nationale dag van rouw bestempeld. De Russische autoriteiten verrichten strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

De Egyptische veiligheidsdiensten benadrukken zaterdag dat er geen indicatie is dat het vliegtuig is neergeschoten. In delen van de Sinaï-woestijn zijn extremistische islamitische strijdgroepen actief.