Geen warm onthaal voor EU-migratieplan in Turkije

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije reageert niet enthousiast op het Europese actieplan om twee miljoen vluchtelingen in het land te huisvesten. Het land zegt dat de bedragen ‘drastisch omhoog’ moeten.

Turkije beklaagt zich over de ‘tekortkomingen’ van de Europese Unie in de afgelopen jaren, schrijft de krant Hurriyet.

Lauwtjes

De hoofdpunten van het plan lekten maandag al uit. De Turkse kustwacht zou bootmigranten op de Middellandse Zee moeten tegenhouden. In ruil daarvoor wil de Europese Unie meebetalen aan de bouw van nieuwe asielzoekerscentra in Turkije. Brussel beloofde 1 miljard euro steun aan Turkije om in totaal zes nieuwe ontvangstcentra voor migranten te bouwen.

Turkije reageerde donderdag maar lauwtjes op het plan. ‘De EU heeft haast, maar wij niet,’ zei een anonieme Turkse diplomatieke bron tegen persbureau AFP. ‘We doen al vier jaar lang wat in dat plan staat’. Volgens de bron hebben de Turken al ruimschoots voldaan aan de eisen van de EU wat betreft het conflict in Syrië.

Naast extra financiering, zou het land ook willen dat er nog een aantal ‘andere elementen’ aan het plan wordt toegevoegd. Wat die elementen inhouden is niet bekend. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde deze week in Brussel dat zijn land bijna 2,5 miljoen migranten heeft gehuisvest.

EU-lidmaatschap

Volgens Erdogan heeft de opvang van migranten hem tot nu toe in totaal 7,8 miljard dollar gekost. De EU doet niet genoeg om deze last te verlichten, zegt hij. Eerder eiste de Turkse president ook dat de onderhandelingen over Turks lidmaatschap van de EU weer worden hervat, in ruil voor de opname van meer migranten in zijn land.

Turkije heeft nog niet officieel ingestemd met het nieuwe actieplan. De regering in Ankara en de EU zouden een gezamenlijke werkgroep moeten oprichten, voordat er verdere onderhandelingen gevoerd kunnen worden, aldus de woordvoerder.

Eerder benadrukten de Turken dat ze liever veilige havens voor vluchtelingen in het noorden van Syrië willen. Dat plan lijkt definitief van tafel, nu de Russen daar bombardementen uitvoeren.