‘Turkije houdt bootmigranten tegen, EU betaalt opvangcentra’

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Als de Turkse kustwacht belooft bootmigranten op de Middellandse Zee tegen te houden, wil de Europese Unie meebetalen aan de bouw van nieuwe asielzoekerscentra in Turkije.

Dat zijn de hoofdpunten van een actieplan overeengekomen door de Europese Commissie en Turkije, dat moet helpen de migrantenstroom naar Europa te beperken.

Tegenhouden

In het plan belooft Turkije de grens met Griekenland beter te beschermen. Samen met de Griekse kustwacht gaan de Turken alle migranten die ze aanhouden op de Middellandse zee direct terugbrengen naar Turkije.

In ruil daarvoor wil de Europese Unie meebetalen aan de bouw van zes nieuwe asielzoekerscentra in het land, waar tot twee miljoen asielzoekers moeten worden opgevangen.

De Europese Commissie is verder bereid om Turkije extra financiële steun te geven, bovenop de 1 miljard euro die eerder al werd toegezegd, meldt de Duitse televisiezender ARD.

Mensensmokkelaars

Ook zegt de EU maximaal een half miljoen migranten uit de nieuwe opvangcentra toegang te willen verschaffen tot de Europese Unie, zodat ze niet met behulp van mensensmokkelaars de reis afleggen. Hoe precies wordt bepaald wie Europa binnen mag en wie in Turkije moet blijven, dat is nog niet bekend.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben alleen dit jaar 400.000 migranten geprobeerd Griekenland per boot te bereiken, veelal met behulp van mensensmokkelaars. Dat kan via Egypte, maar het overgrote deel kiest voor de route vanuit Turkije.

De precieze plannen zullen op maandag verder worden uitgewerkt, als de Turkse President Recep Tayyip Erdogan op bezoek is in Brussel.