Migranten en mensensmokkelaars azen op Syrische ‘paspoorten’

08 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Syrische vluchtelingen zijn meer dan welkom in Duitsland en Zweden. Migranten die niet uit Syrië komen weten dat. En dus is er een run ontstaan op Syrische paspoorten, echt of nep.

De Syrische migrant Mohamed vertelt tegen de Britse krant The Guardian hoe een mensensmokkelaar de paspoorten van een hele groep Syriërs stal. De auto waarmee ze de Grieks-Macedonische grens overstaken ging zogenaamd kapot en de mensensmokkelaar vroeg of iedereen wilde uitstappen. Daarna reed hij weg, mét de paspoorten.

Vrijkaart

Duitsland heeft de afgelopen tijd de deuren voor Syrische vluchtelingen wagenwijd opengezet, en zegt bereid te zijn jaarlijks een half miljoen migranten op te nemen. Syriërs hebben nu dus een vrijkaart om Europa binnen te komen, en dat weten mensensmokkelaars en migranten van andere afkomst maar al te goed.

Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex, gaf tegen een Frans radio station toe dat er migranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn die met neppe of gestolen Syrische paspoorten binnen proberen te komen. ‘Ze spreken Arabisch en lijken op Syriërs, maar het zijn economische migranten, geen vluchtelingen,’ aldus Leggeri.

Dealers

Echt moeilijk om aan een paspoort te komen is het ook niet. In Athene kan je ze gewoon bij dealers kopen, volgens The Guardian. Nagemaakte paspoorten uit Bulgarije zijn goedkoop, maar risicovol. Gestolen Syrische paspoorten kosten duizenden euro’s, maar met nieuwe foto’s erin zijn ze moeilijk van echt te onderscheiden.

Fabrice Leggeri van Frontex roept op om alle migranten bij de buitengrenzen van de EU te registreren. Vooral in Griekenland zou dit nu niet gebeuren. Daardoor blijft het een vraagteken wie er precies Europa binnenkomt.