Dit zijn de slachtoffers van de gijzeling in Sydney

16 december 2014Leestijd: 2 minuten

Een dag na de gijzeling in Sydney is de identiteit bekend van de twee dodelijke slachtoffers. Het gaat om de 34-jarige Tori Johnson en de 38-jarige Katrina Dawson. Hoe zij om het leven zijn gekomen, is nog onduidelijk.

‘Een verschrikkelijke en onbeschrijfelijk tragische gebeurtenis,’ zo beschreef de Australische premier Tony Abbott de gijzeling in het Lindt Chocolat Cafe. Hij betuigde steun aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Aarde

Tori Johnson was manager van het café in Martin Place en werkte er sinds oktober 2012. Daarvoor werkte hij in diverse andere restaurants. Ingewijden zeggen tegen ABC News dat Johnson om het leven kwam toen hij gijzelnemer Man Haron Monis het wapen afhandig wilde maken.

De familie laat in een verklaring weten dat Johnson een geweldige levenspartner, zoon en broer was. ‘We zijn zo trots op onze mooie jongen, die deze aarde heeft verlaten,’ staat in de verklaring. Ondanks de fatale afloop voor Johnson, bedankt de familie hulpdiensten die hebben geprobeerd de gijzeling tot een goed einde te brengen.

‘We willen niet alleen onze vrienden en dierbaren bedanken voor hun steun, maar ook de inwoners van Sydney, Australië en burgers wereldwijd die aan ons denken en voor ons bidden. Onze grootste dank gaat uit naar de NSW Police, veiligheidsdiensten en medische hulpverleners voor hun reddingspogingen.’

Een oud-collega van Johnson zegt dat hij een fijne man was om mee te werken. ‘Tori was een geweldige man om in je buurt te hebben. Hij werkte goed samen met zijn personeel.’

Kinderen

Het tweede slachtoffer, Katrina Dawson, had drie jonge kinderen en werkte als advocaat. Ze was getrouwd met Paul Smith, ook een advocaat. Dawson studeerde aan Sydney University, waar zij goede resultaten haalde. Maandag werd zij gegijzeld met twee collega-advocaten. Ze werkte bij een advocatenkantoor in de buurt van het café.

Een schoolvriendin zegt dat Dawson een ‘warm, gelukkig en vriendelijk persoon’ was. ‘Ze was iemand van wie je dacht dat zij het altijd goed zou doen in het leven.’

Kogels

De politie onderzoekt nog hoe Dawson en Johnson om het leven zijn gekomen: door politiekogels of door kogels van de dader. De man, een Iraanse asielzoeker, werd in het ziekenhuis doodverklaard. Hij handelde vermoedelijk alleen.

Man Haron Monis was een bekende van de politie. Eerder kreeg hij een taakstraf omdat hij haatbrieven sturen naar de nabestaanden van Australische militairen die om het leven waren gekomen bij buitenlandse missies. In november vorig jaar werd Man Haron Monis beschuldigd van medeplichtigheid bij de moord op zijn ex-vrouw. De man zou geestelijke ‘zeer instabiel’ zijn geweest.