Wie was Man Haron Monis, de Iraanse gijzelnemer in Sydney?

15 december 2014Leestijd: 2 minuten

Bronnen bij de Australische politie meldden maandag dat de gijzelnemer van het café in Sydney de 49-jarige Man Haron Monis is. De man is een ‘zeer goede bekende’ van de Australische politie.

De gijzeling bij het Lindt Chocolat Cafe aan Martin Place in Sydney, waarbij tussen de vijftien en dertig mensen werden vastgehouden, is inmiddels beëindigd. Volgens The Sydney Morning Herald is de gijzelnemer onder de twee doden die zijn gevallen bij de ontknoping van de gijzeling. Wie was deze man?

Aanklachten

Monis was een Iraanse asielzoeker en was op het moment van de gijzeling op borgtocht vrij nadat hij heeft vastgezeten voor een aantal ‘gewelddadige delicten’, waaronder medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw, schrijft de Australische variant van ABC News. Monis vluchtte in 1996 naar Australië, waarna hij zichzelf tot sjeik kroonde.

Daarnaast lopen er nu meer dan 40 aanklachten van aanranding en seksuele intimidatie tegen de man. Monis werd eerder veroordeeld voor het versturen van gifbrieven naar ouders van Australische militairen die zijn gesneuveld in Afghanistan.

Geïsoleerd figuur

Manny Conditsis, de voormalig advocaat van Monis, beschrijft de gijzelnemer als een ‘sociaal geïsoleerd figuur gedreven door ideologie die waarschijnlijk alleen handelt’.

Conditsis stond Monis vorig jaar bij toen hij terechtstond voor de moord op zijn ex-vrouw Noleen Hayson Pal. De vrouw werd neergestoken en vervolgens in brand gestoken.

‘Hij is vrij op borgtocht en heeft een aantal hele serieuze misdrijven op zijn naam staan, dus ik vrees dat hij niets meer te verliezen heeft,’ aldus de raadsman. Hij benadrukt dat het publiek niet bang hoeft te zijn dat de gijzeling door een terroristische organisatie is opgezet, maar dat Monis waarschijnlijk een ‘lone wolf’ was: ‘het is een willekeurige daad van een individu.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.