Waarom VVD’er Malik Azmani tóch geen leider van de Europese liberalen werd

24 januari 2024Leestijd: 2 minuten
Malik Azmani. Foto:ANP

Hij leek de nieuwe voorzitter van Renew te worden, de liberale fractie in het Europees Parlement: Malik Azmani. Maar dat liep net wat anders, schrijft René van Rijckevorsel in Brussel.

Al kun je driedimensionaal schaken op meerdere borden: ook de ervaren Europese politicus kan worden vermalen door internationale machinaties. Neem Malik Azmani (48). De VVD’er was negen jaar Tweede Kamerlid toen hij in 2019 als lijsttrekker naar het Europees Parlement ging.

De VVD maakt, samen met D66 – daarover straks meer – deel uit van de liberale Renew Europe-fractie. Nou ja, zeg maar links-liberale. Renew leunt stevig naar links, zeker als het gaat om natuur- en klimaatbeleid.

Populaire Azmani leek Séjourné op te volgen

De 101-koppige Renew-fractie telt 23 Fransen, het grootste smaldeel. Al behoren zij niet allen tot de partij van president Emmanuel Macron, zij dansen wel naar de pijpen van het Élysée. Macron, vr0eger van de socialistische partij, is ook geen echte liberaal.

Renew werd tot voor kort vakkundig geleid door Stéphane Séjourné (38), vertrouweling van Macron. Toen hij begin januari naar Parijs ging om minister van Buitenlandse Zaken te worden, leek Azmani, de populaire vicevoorzitter van Renew, hem op te volgen tot de Europese verkiezingen van juni.

Rob Jetten waarschuwde Renew

Maar toen ook de Franse Valérie Hayer (37) zich kandidaat stelde, was het duidelijk dat de Nederlander het pleit niet kon winnen. Zeker niet nadat D66-leider Rob Jetten in Brussel bij de Europese campagne-aftrap van de liberalen waarschuwde voor de opkomst van uiterst rechts in Europa en de mogelijke samenwerking tussen VVD en PVV. In Renew gingen stemmen op om de VVD zelfs uit de fractie te zetten bij deelname aan een rechts kabinet. Het enige D66-lid in de Renew-fractie, Samira Rafaela, steunde Azmani wel.

De reden? Macron kan het zich niet permitteren dat in ‘zijn’ Renew leden zitten van een partij die in eigen land samenwerkt met de beste vrienden van zijn grootste vijand, de partij van Marine Le Pen. Azmani trok zich terug. Wel is hij in juni de VVD-lijstrekker.