Frankrijk

Benalla over 1 mei: ‘Vooral een politieke blunder’

26 juli 2018

Alexandre Benalla, de gewezen lijfwacht van president Emmanuel Macron, houdt het Franse nieuws al ruim een week in zijn greep. Benalla ging op 1 mei twee demonstranten te lijf terwijl hij eruitzag als een politieagent. Vorige week werd hij ontslagen. Hij reageert voor het eerst.

Benalla werd benaderd door het Franse dagblad Le Monde om zijn kant van het verhaal te vertellen. Dinsdag gaf Macron te kennen dat hij zich door zijn voormalige assistent verraden voelt en teleurgesteld is. ‘Dat begrijp ik goed, zegt Benalla. ’Als er een probleem is rond de president, moet dat niet worden veroorzaakt door iemand die voor hem werkt. Macron is iemand die altijd vertrouwen in me had – en heeft, denk ik – in mijn dagelijks functioneren.’

Op de vraag of Benalla zich verraden voelt, antwoordt hij: ‘Ik heb niet het gevoel dat ik door de president ben verraden, ik heb vooral het gevoel dat ik een grote vergissing heb gemaakt. En dat ik een grote blunder heb begaan. Maar dat was vooral een politieke fout: ik had nooit naar die demonstratie moeten gaan als observant. Ook had ik me misschien meer op de vlakte moeten houden.’

Benalla-affaire houdt Frankrijk in zijn greep

De affaire rond lijfwacht Benalla veranderde in een schandaal, toen bleek dat de presidentiële staf Benalla slechts twee weken schorste, en het incident niet openbaar maakte.

Benalla behoorde tot de presidentiële staf van het Élysée, en zorgde voor de beveiliging van Macron. Tijdens protesten op de Dag van de Arbeid, op 1 mei, droeg Benalla een politiehelm, ondanks dat hij geen deel uitmaakt van de politie. Hij viel een man aan die al op de grond lag, greep een vrouw bij haar nek en sleurde haar mee. Benalla heeft gezegd dat hij met de politie was meegegaan als ‘observator’, en dat hij daarvoor toestemming had. Het ministerie van Justitie ontkent dat Benalla daarvoor de juiste papieren had.

Benalla: ‘Ik was er op uitnodiging van de politie’

Over de demonstraties op 1 mei, toen hij met een helm van de oproerpolitie op demonstranten hardhandig tegen de grond werkte, zegt Benalla dat hij was uitgenodigd door de politie. Ook de stafchef van Macron was op de hoogte, benadrukte Benalla. ‘Dat is heel goed, dat is een goede leerschool,’ zei deze daar volgens Benalla over. ‘Ik wist toen niet dat ik een helm op mijn hoofd zou dragen, op twee meter afstand van de relschoppers.’

Benalla wist dat hij gefilmd werd, maar vindt niet dat hij excessief geweld heeft gebruikt. Hij zegt dat hij niemand heeft geslagen. ‘Die man had een enorme kracht, hij zat vol adrenaline, hij was opgefokt, en had traangas in zijn ogen. Hij wilde niet meewerken,’ zegt Benalla. Hieronder zijn de beelden van het incident terug te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Benalla heeft de Franse politiechef Alain Gibelin een valse verklaring afgelegd. Gibelin stelde in een parlementair verhoor dat hij de volgende dag pas hoorde dat Benalla bij de demonstratie was geweest. ‘Dat klopt niet,’ riposteert Benalla. ‘Een paar dagen eerder hebben we geluncht, en toen vroeg hij me of ik nog steeds mee zou gaan op 1 mei, en of ik een politie-uitrusting had ontvangen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.