nederland

Eritreeërs langzaam weg uit congrescentrum Veldhoven

14 april 2017Leestijd: 2 minuten

Na het verbod dat de gemeente Veldhoven uitvaardigde tegen het congres van de Eritrese jeugdbeweging, komt de ontruiming van het congrescentrum langzaam op gang. De deadline hiervoor verstreek om 20.00 uur.

Honderden Eritrese jongeren moesten vanuit het congrescentrum vervoerd worden naar nabijgelegen hotels. Volgens het Eindhovens Dagblad arriveerden er een aantal touringcars om de Eritreeërs te verplaatsen. Ook zijn er een politiehelikopter en een aantal ME-busjes ter plaatse.

De burgemeester van Veldhoven verbood gisteren de conferentie in het congrescentrum de Koningshof. Dit verbod werd uitgevaardigd nadat de openbare orde in het geding bleek. Voor de deur van het congrescentrum braken onlusten uit. Er werd een auto van de diplomatieke dienst bestormd. De politie arresteerde meer dan honderd demonstranten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kort geding

De organisatie van het congres voor Eritreeërs spande vervolgens een kort geding tegen de gemeente aan, omdat de vrijheid van vergadering in het geding zou zijn. Dit kort geding kwam vanmiddag voor de rechter. De rechtbank stelde de gemeente Veldhoven in het gelijk.

Volgens de rechtbank was de openbare orde in het geding, ook waren er voldoende aanwijzingen dat daarin geen verandering zou komen. De noodverordening die werd ingesteld, was daarom terecht, zo oordeelde de rechtbank. Dit betekent dat de conferentie verboden blijft. Tegen deze uitspraak van de rechtbank is geen beroep mogelijk. De organisatie stapte vrijdagochtend naar de rechter, om doorgang van het evenement af te dwingen.

De demonstratie was een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst van de jongerenbeweging was omstreden, omdat ook Yemane Gebreab, vertrouweling van president Isaias Afewerki, zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Op donderdag bestormden Eritrese demonstranten een auto van het Corps Diplomatique. De groep Eritreeërs verkeerde in de veronderstelling dat Gebreab zich in deze auto bevond.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.