‘Kabinet moet ingrijpen om woningnood op te lossen’

10 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Het aanpakken van de problemen op de woningmarkt moet prioriteit hebben. Foto: ANP XTRA

Het CDA wil dat het kabinet ingrijpt op de woningmarkt. Dat zegt CDA-Kamerlid Erik Ronnes vrijdag in De Telegraaf. De parlementariër wil dat het kabinet zelf plaatsen voor nieuwbouwhuizen gaat aanwijzen als gemeenten te weinig haast maken met hun bouwplannen.

Donderdag waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al voor een nog groter wordende woningcrisis. Uit cijfers van de makelaarsorganisatie blijkt dat in het laatste kwartaal van 2019 de krapte op de huizenmarkt nog groter is geworden.

Grote vraag, weinig aanbod

Er staan minder huizen te koop en er worden minder huizen te koop gezet. De vraag naar huizen bleef juist onverminderd hoog en daarom schoten de prijzen in het laatste kwartaal met 8 procent omhoog. Een koophuis kostte eind 2019 gemiddeld 326.000 euro.

De NVM verwacht dat de problemen op de huizenmarkt de komende tijd nog groter worden. Een gemiddelde koper kon in het laatste kwartaal van 2019 kiezen uit 2,8 huizen. Wie 160.000 tot 260.000 euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit minder dan twee huizen kiezen.

Doorstroming bevorderen

Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, moeten meer huizen worden gebouwd. Daarvoor zijn in eerste instantie gemeenten verantwoordelijk. Zij wijzen gebieden aan waar nieuwe huizen kunnen worden gebouwd. Volgens CDA’er Ronnes maken sommige gemeenten onvoldoende haast met het aanwijzen van die gebieden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In De Telegraaf zegt hij dat het daardoor dweilen met de kraan open is. Volgens Ronnes is er een omslagpunt bereikt en moet de minister ingrijpen: ‘Zo’n aanwijzing kan pas als de nood heel hoog is. Dat punt hebben we nu echt wel bereikt.’

Heeft het CDA gelijk en moet het kabinet zelf locaties aanwijzen waarop nieuwbouwhuizen moeten komen, of doet overheidsbemoeienis de woningmarkt meer kwaad dan goed? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.