‘Het is goed als vast werk flexibeler wordt’

24 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Een zzp'er aan het werk. Foto: ANP

De arbeidsmarkt moet radicaal anders. Dat stelt de commissie-Borstlap in een langverwacht rapport dat donderdag is gepresenteerd. Belangrijkste conclusie is dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt, met gedwongen zelfstandigen zonder personeel, payrollers, flexwerkers en uitzendkrachten, is doorgeslagen. De commissie van oud-topambtenaar Hans Borstlap wil dat daaraan een einde komt.

Volgens Borstlap is het van groot belang dat de arbeidsmarkt wordt hervormd. Als er niet wordt ingegrepen, gaat de Nederlandse welvaart eraan, zegt hij tegen de NOS. Vooral jongeren worden hard getroffen door de flexibilisering van de arbeidsmarkt: ‘Ze zijn bang om een huis te kopen of om een gezin te stichten. Daar moet je even bij stilstaan. Er is echt iets aan de hand.’

Onderlinge solidariteit aangetast

Flexibel werk hindert naast jongeren ook werknemers met een lagere opleiding. Zij genieten minder bescherming en vervallen bij een economische recessie als eersten in armoede. Volgens de commissie wordt daardoor de onderlinge solidariteit in de maatschappij aangetast. Bij een economische neergang kan dat leiden tot grote maatschappelijke problemen.

In ruil voor het beteugelen van flexwerk moet het vaste contract minder vast worden. Zo moeten werknemers makkelijker kunnen worden ontslagen en zouden ze bij langdurige ziekte maar één jaar loon doorbetaald moeten krijgen, in plaats van de huidige twee jaar.

Werkgever verleiden

Ook moet deeltijdontslag, waarbij het aantal contracturen van een vaste medewerker wordt teruggebracht, makkelijker mogelijk worden gemaakt. Net als het overplaatsen van werknemers door een werkgever. Deze ingrepen zijn volgens Borstlap nodig om het voor werkgevers verleidelijk te maken medewerkers weer vast in dienst te nemen.

De grote hervorming die Borstlap voor ogen heeft, zorgt ervoor dat een flexibel contract minder flexibel wordt en een vast contract minder vast. Tegen het minder vast maken van vaste contracten bestaat grote weerstand. Vakbonden en linkse politieke partijen protesten daartegen.

Kritiek van links

Zo zei SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen op NPO Radio 1 dat zij het flexibel maken van vast werk niet ziet zitten: ‘De onzekerheid los je natuurlijk niet op door nog meer flex te introduceren.’ Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher is kritisch op dat deel van het advies van Borstlap:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens Asscher worden 7 miljoen vaste werknemers flexibel gemaakt door de voorstellen van de commissie. Heeft de PvdA-leider gelijk, of is het flexibel maken van vaste contracten juist nodig om de werkgevers te verleiden weer meer vaste contracten te verstrekken? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.