‘Lachgas bewijst dat legalisering van softdrugs niet zou helpen’

10 december 2019Leestijd: 2 minuten
Verkoop van lachgas in Amsterdam. Foto: ANP

Het kabinet maakte maandag bekend lachgas te gaan verbieden. Het middel is razend populair onder jongeren om in een roes te komen, maar kan ook gezondheidsschade opleveren. Door het besluit van staatssecretaris voor Volksgezondheid, Paul Blokhuis (CU), wordt lachgas als een softdrug bestempeld. Bezit en gebruik ervan worden verboden, zodra het verbod over enkele maanden ingaat.

Blokhuis nam het besluit na een brief van een commissie die de risico’s van drugs voor de volksgezondheid onderzoekt. Die commissie oordeelt dat het gevaar van lachgas voor de volksgezondheid ‘matig tot groot’ is. Inname van lachgas kan zorgen voor een kortstondige roes, maar eerder bleek al dat te veel gebruik kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook zou het overmatig gebruik voor een dwarslaesie kunnen zorgen.

Lachgas heeft ook een functie in het gewone gebruik. Het middel wordt vaak door tandartsen gebruikt als verdoving en door bakkers die slagroom spuiten. Het gas is kleurloos en heeft een zoete geur en smaak.

Gebruik is sterk toegenomen

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat het gebruik van lachgas de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Volgens het instituut wordt lachgas door gebruikers ‘nauwelijks als “drug” gezien’. Toch leidt het gebruik ervan tot een vermindering van het reactievermogen. De politie waarschuwde dit jaar al dat van januari tot juli bijna 1.000 incidenten met lachgas in het verkeer voorkwamen. In 2016 waren er in het gehele jaar slechts tientallen incidenten.

Ook de voorbereiding van het gebruik van lachgas kan schadelijk zijn. Om het gas in te nemen wordt het eerst in een ballon gepompt via een vulapparaat. Dat wordt geregeld tussen de benen geklemd waardoor de gebruiker ernstig bevriezingsletsel kan oplopen. De brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam waarschuwden in april van dit jaar voor die risico’s.

D66 en VVD: overdreven besluit

Ondanks de waarschuwingen voor de schadelijke gevolgen van het lachgas zijn coalitiepartijen D66 en VVD niet blij met het besluit van Staatssecretaris Blokhuis. De partijen vinden het een overdreven besluit, zo schrijft de NOS. Volgens D66-Kamerlid Antje Dierens heeft haar partij weinig op met een direct verbod. Zij wil liever de overlast van de gebruikers aanpakken.

D66 pleit al langer voor het legaliseren van softdrugs zoals cannabis, maar laat de problemen rondom het gebruik van lachgas niet zien dat legalisering van drugs niet leidt tot een afname van de risico’s en overlast? Of grijpt de staatssecretaris juist te snel in? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.