‘Holocaustontkenners moeten geen podium krijgen’

02 december 2019Leestijd: 3 minuten
Holocaustoverlever bij poort vernietigingskamp Auschwitz (Polen). Foto: EPA.

De nieuwe omroep Ongehoord Nederland wil een stem geven aan Nederlanders die vinden dat hun standpunten te weinig in de media verschijnen. Vooral kritische visies op de Europese Unie, migratie en het klimaatbeleid komen volgens oprichter Arnold Karskens te weinig aan bod.

Een van de mede-oprichters, komiek Haye van der Heyden, was zondag 1 december te gast bij radioprogramma De Perstribune (NPO Radio 1) om te vertellen over Ongehoord Nederland. Van der Heyden brak daar een lans voor een ruime vrijheid van meningsuiting. Die zou volgens hem moeten gelden voor iedereen, ook voor mensen met wie hij het hartgrondig oneens is.

Holocaustontkenning, pedofilie: ‘Alle ongehoorden mogen iets zeggen’

Vervolgens werd Van der Heyden gevraagd naar kwesties waarover de oprichters van Ongehoord Nederland het niet eens zijn. ‘Holocaustontkenning en pedofilie. Dat zijn twee onderwerpen waarvan je zegt (…) als die mensen zich ongehoord voelen, moet je die dan een podium geven?’ De komiek, tevens regisseur, acteur, presentator en schrijver, vindt zelf van wel. ‘Ik vind in wezen: alle ongehoorden, vind ik, mogen iets zeggen.’ Daarna zei Van der Heyden daartegenover wel een stevig weerwoord kan of moet worden geplaatst. ‘Wij kunnen wel zeggen: daar zijn we het helemaal niet mee eens of voor mijn part kunnen we er zelfs een rood kruis doorheen zetten van: “Wij nemen hier afstand van”, maar in wezen vind ik wel dat iedereen gehoord mag worden.’

Nadat die uitspraken openbaar werden, barstte op sociale media de verontwaardiging los. ‘Krijg de indruk dat Nederland helemaal gek is geworden,’ twittert directeur Hanna Luden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ze verbaast zich erover dat NPO Radio 1 ‘zendruimte biedt aan dergelijke onzin,’ en wijst erop dat Holocaustontkenning strafbaar is in Nederland. Luden stelt dat dit ook geldt voor pedofilie, maar dat klopt niet: de geaardheid is niet strafbaar, alleen pedoseksuele handelingen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na de storm van kritiek op Ongehoord Nederland, reageerden de oprichters van de omroep zelf. ‘Er is niets gruwelijkers geweest dan de Holocaust. En het is bewezen dat die heeft plaatsgevonden. Kwade tongen willen beweren dat ik dat niet zou vinden, schreef Van Der Heyden zondag op Twitter. ‘Omdat ik voor vrije meningsuiting ben. Laat maar komen die ontkenners, ik zal ze villen, met huid en haar.’ Twee uur later wijdde hij nog een tweet aan de ophef:

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Karskens reageert op ophef: geen ruimte voor ontkenners genocides

Het gezicht van de omroep reageerde maandag ook via Twitter. ‘Als Omroep Ongehoord Nederland hebben we uitdrukkelijk gesteld dat ontkenners van iedere genocide geen ruimte krijgen in onze programma’s,’ schrijft Karskens. ‘Haye is daar niet duidelijk in geweest en betreurt dat zeer.’

Wat vindt u? Moeten mensen die de volkerenmoord op 6 miljoen Europese Joden kunnen ontkennen in het publieke debat, al dan niet met daartegenover een stevig weerwoord? Of zouden media deze visie op de Holocaust geen enkele ruimte moeten geven? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.