‘De winkels horen gesloten te zijn op eerste kerstdag’

24 december 2019Leestijd: 2 minuten
De boodschappen doen op eerste kerstdag kan steeds vaker Foto: ANP

De woonboulevards en supermarkten hadden tweede kerstdag al veroverd en nu dreigt ook eerste kerstdag te bezwijken. Steeds meer winkels houden hun deuren geopend op de feestdag die traditioneel staat voor familiebezoek en bezinning. Nederland loopt daarmee voorop ten opzichte van andere landen zoals Duitsland, waar de winkels grotendeels dicht blijven.

Uit een inventarisatie van Openingstijden.nl waar het Algemeen Dagblad over bericht, blijkt dat een op de drie supermarkten dit jaar open is op eerste kerstdag. In totaal gaat het om meer dan 1.200 winkels die open zijn. Vooral in grote steden blijven de supermarkten open.

Ook drogisterijen en warenhuizen zijn open

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zou het zelfs om zeventig procent van alle supermarkten gaan, die open zijn tijdens de kerst. Alleen in de regio die bekend staat als de Biblebelt moeten de kerstinkopen voor de kerst worden gedaan.

Ook blijkt uit de inventarisatie dat steeds meer soorten winkels open blijven tijdens de kerst. Zo kunnen consumenten ook in drogisterijen en warenhuizen terecht voor hun kerstinkopen.

Gemeenten mogen bepalen

Het is voor het zevende jaar op rij dat gemeenten zelf de grenzen mogen bepalen die zij opleggen aan de openingstijden van winkeliers. In 2012 werd de zogenoemde winkeltijdenwet gewijzigd. Gemeenten mogen sindsdien zelf het aantal koopzondagen bepalen, evenals de openingstijden op feestdagen als kerst.

Sindsdien stijgt elk jaar het aantal winkels dat met kerst open is. Voor personeel is het geen probleem, zegt een woordvoerder van de Action tegen het Algemeen Dagblad: ‘Er zijn genoeg mensen die vanuit religieuze achtergrond geen kerst vieren en liever op andere feestdagen vrij zijn.’

Kerstgevoel

Dat steeds meer winkels openblijven tijdens kerst kan het nostalgische kerstgevoel aantasten. Voor veel mensen staat kerst bekend als een tijd van bezinning, waarin het land even tot stilstand komt en ze met familie aan de kerstdis het afgelopen jaar kunnen doorspreken of naar de kerk gaan. Voor alleenstaanden kunnen de winkels dan weer een plek zijn waar nog iets valt te beleven tijdens kerst.

Wat vindt u? Is het geen probleem dat steeds meer winkels de deuren open houden tijdens de kerst, of wordt het romantische kerstgevoel aangetast door een economie die ook tijdens de kerstdagen niet meer tot stilstand komt? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.