Stille Nacht Premium Corner

De bijzondere geschiedenis van het ultieme kerstlied

12 december 2019Leestijd: 8 minuten

O wee als een Amerikaanse toerist in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland beweert dat crooner Bing Crosby de geestelijk vader is van Stille Nacht. Zijn versie van het kerstlied (30 miljoen verkochte exemplaren) behoort tot de vier bestverkochte singles ooit, maar het lied is Salzburgs. Dat willen ze de wereld graag laten weten.

Franz Xaver Gruber was schoolmeester en organist in het Oostenrijkse dorpje Arnsdorf toen hij op 24 december 1818 de muziek componeerde voor wat een van de bekendste liedjes ter wereld zou worden. Zo’n 2,5 miljard mensen zingen op kerstavond ‘stille nacht, heilige nacht’. Elk dorpje in Grubers Salzburgerland dat er op de een of andere manier iets mee te maken heeft, kent een Stille Nacht-­museum. Het zijn er minstens tien.

Zou er nog wat te zien zijn uit Grubers tijd in Arnsdorf? Het blijkt een gehucht met wat boerderijen en schuren, omgeven door glooiende weilanden. Grubers orgel wordt nog altijd bespeeld in de gotische kerk uit 1520. ‘De kerk wordt voor 1,8 miljoen euro gerestaureerd,’ zegt Max Gurtner (74) trots. Hij is beheerder van het lokale Stille Nacht-museum aan de Stille Nacht-Platz. Zelfs het schooltje van Gruber is nog in gebruik. ‘Grüß Gott’ roepen de kinderen als de school uitgaat.

Het museum op de eerste verdieping van het schoolgebouw is ingericht met schoolspullen uit de negentiende eeuw, niet die van Gruber overigens. Tot 2011 was het een museum over regionale gebruiken. Gurtner vond dat het in het teken moest staan van Gruber en zijn lied, maar de oprichter van het museum, die enkele jaren geleden overleed en nu begraven ligt naast de kerk, wilde dat niet. ‘Er was discussie, maar we hebben veel aan haar te danken.’

Het bijgeloof is dat ergens iemand overlijdt als je vóór kerstavond Stille Nacht zingt. Desondanks zet Gurtner voor zijn bezoek uit Nederland de schakelaar achter de gietijzeren zerken op de begraafplaats om waarna het carillon in de kerktoren de melodie van de beroemde dorpsgenoot beiert.

Feiten en fabels

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner