Stelling van de dag

‘Nederlandse asielprocedure is niet streng genoeg’

27 november 2019Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft een van de strengste asielprocedures van Europa. Dat meldt Trouw naar aanleiding van onderzoek samen met onderzoeksplatform Investico.

Een van de belangrijke pijlers van het Nederlandse asielbeleid is de lijst met ‘veilige landen’. Mensen uit deze landen maken weinig kans op asiel omdat in die landen geen sprake is van systematische vervolging, marteling of schending van mensenrechten. In de praktijk staat Nederland het vaakst in Europa alleen in het oordeel dat een land veilig is, meldt de krant.

Daarmee heeft Nederland de langste ‘veiligelandenlijst’ van alle EU-landen (32), op afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (24) en Oostenrijk (20).

Streng op Marokko, maar land neemt asielzoekers niet terug

22 procent uit veilig land

Aanvragers uit veilige landen krijgen een snellere asielbehandeling met minder rechten. Ze krijgen maar één gehoor in plaats van twee. Ze moeten meer bewijzen aandragen voor hun vluchtverhaal. In 2016 kwam 40 procent van de asielaanvragen in Nederland uit ‘veilige landen’, nu nog altijd 22 procent.

Een goed voorbeeld is Marokko. Naast Nederland staat alleen bij Slovenië, Oostenrijk en Hongarije het land op de lijst als ‘veilig’. Ook Oekraïne staat op die lijst. Alleen Bulgarije, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk zijn het daarmee eens.

In Nederland willigt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) slechts vijf procent van de Marokkaanse aanvragen in. Dit zijn vooral lhbti’ers en demonstranten uit het Rif-gebied. In omringende landen maken aanvragen uit Marokko veel meer kans: Italië willigde 25 procent in, Frankrijk 20 procent en België 13 procent.

2 procent van Oekraïners krijgt asiel

In de praktijk heeft Nederland weinig aan de strenge opstelling jegens Marokkaanse asielzoekers omdat Marokko al jaren nauwelijks afgewezen burgers – die hier vaak voor overlast zorgen in de opvang – terugneemt. Onlangs zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD, vreemdelingenbeleid) in de Tweede Kamer nog dat de regering in Rabat niet met Nederland in gesprek wil. Toch komen er nog altijd veel Marokkaanse asielzoekers naar Nederland. Dit jaar waren dat er al ruim duizend.

Voor Oekraïne zijn de verschillen tussen EU-lidstaten nog groter. Hier krijgt 2 procent asiel, terwijl Italië 58 procent inwilligt, Frankrijk 25 procent en België (met een vergelijkbaar absoluut aantal aanvragen) 24 procent. Het Europees gemiddelde ligt op 21 procent.

Wat vindt u? Volstaat het huidige asielbeleid? En zo niet, wat zou u graag aangepast zien? Praat mee over de Stelling van de dag!

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.