‘Jongere kan nog wat leren van vooruitstrevende babyboomer’

15 november 2019Leestijd: 3 minuten
Demonstranten van de anti-abortus beweging voeren actie in Amsterdam. Foto: ANP.

Nederlandse twintigers en dertigers zijn conservatiever dan hun ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Jongere generaties denken voor het eerst in veertig jaar behoudender dan hun vader en moeder over onderwerpen als euthanasie en abortus.

De onderzoeksresultaten waarover het AD vrijdag schrijft, verschijnen binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Mens en Maatschappij. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens uit een Europese studie die al bijna veertig jaar loopt. Zo gaven bijna zevenduizend Nederlanders in de loop der jaren hun mening over onder meer euthanasie, abortus, zelfdoding en homoseksualiteit.

Lees hier de column van Gerry van der List: Het recht om tegen abortus te protesteren

Nog steeds accepteert het merendeel van de jongere generaties bovenstaande zaken. Toch is het voor het eerst dat deze generatie – Nederlanders die in de jaren tachtig en negentig zijn geboren – minder progressief is dan de generaties voor hen, zoals de babyboomers. Zo staat iets meer dan 7 procent van de vijftigplussers negatief tegenover abortus. Terwijl 8,1 procent van de twintigers en 11,5 procent van de dertigers abortus afkeurt.

Dit groter wordende verschil zou te maken hebben met een ‘nieuw conservatisme’. Jongere generaties zijn op zoek naar nieuwe structuren om hun identiteit aan op te hangen, zegt socioloog Quita Muis tegen het AD. Vroeger was dit gelinkt aan religie, een moreel kompas voor veel ouderen. Vandaag de dag speelt religie juist geen grote rol meer in overtuigingen.

Mars tegen abortus

Niet alleen jongere generaties zijn kritisch over bijvoorbeeld abortus. Anti-abortusgroepen laten komende zaterdag weer van zich horen tijdens de Mars voor het Leven in Utrecht. De verwachting is dat zo’n tienduizend betogers aan het evenement zullen deelnemen. Onder anderen fractievoorzitters Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) houden zaterdag speeches.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De demonstratie sluit De Week van het Leven af, een themaweek van het platform Zorg voor Leven. De organisatie wil Nederlanders bewuster laten nadenken over ‘het ongeboren leven en de achterliggende nood van vrouwen die abortus overwegen’.

Ook deelde Zorg voor Leven in de week van 11-16 november anti-abortusfolders uit die voor veel ophef zorgden. Zo begon Net 5-presentator Merel Westrik de actie #Nietinmijngleuf. Met een sticker kunnen Nederlanders aangeven dat ze de folder niet in hun brievenbus willen ontvangen. Het Humanistisch Verbond kwam met een gelijksoortige sticker met de tekst: ‘Ja voor vrije keuze’ en ‘Nee tegen anti-abortusreclame’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat vindt u? Is het zorgwekkend dat jongeren conservatiever denken dan hun ouders over onderwerpen als abortus en euthanasie? Of is het juist goed dat jongeren zelf kritisch nadenken over morele zaken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.