‘Wat mij betreft is president Assad absoluut niet de ergste’

15 november 2019Leestijd: 2 minuten
De Syrische president Bashar al-Assad - EPA

Het kabinet neemt afstand van het voorstel van het CDA om met de Syrische president Bashar al-Assad te gaan praten. ‘Assad verdient geen plaats aan de onderhandelingstafel, maar een plaats in de beklaagdenbank,’ zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) donderdag. ‘Bij voorkeur van het Internationaal Strafhof in Den Haag.’ Wat vindt u van om te gaan praten?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Rudolf Majenburg

Assad was het niet. We vierden dus een klein feestje toen ‘de Arabische Lente’ opkwam in Syrië. Toen het duidelijk werd dat die Lente uitmondde in talloze elkaar bevechtende fracties, tienduizenden slachtoffers, een vluchtelingenstroom, geloofsfanatici die niet-gelovigen onthoofdden of tot slaaf maakten en een enorme defensie-inspanning later bekoelde het enthousiasme enigszins.
Als je niet met Assad praat, kun je met niemand in Syrië praten en dus geen invloed hebben. Een koele rationele diplomatie lijkt het beste. Het CDA standpunt is zeer begrijpelijk.

Annette Schols

Wat mij betreft is president Assad absoluut niet de ergste. Het is zeker geen frisse jongen, maar die kom je sowieso in die regio niet tegen. Als Assad niet had opgetreden, dan was Syrië de zoveelste islamitische staat geweest. Vele landen zijn al voor gegaan. En waar praten wij over: de wandaden van IS kunnen bijna niet overtroffen worden in gruwelijkheid. En dan zijn er nog wel meer van die groepjes, die geen geweld schuwen. Om te zorgen dat die IS misdadigers en misdadigsters berecht worden, lijkt het mij een goed idee om dat dáár te doen en ze zeker niet naar Nederland te halen. Hoe rechters hier te lande over straffen denken….. dat weten wij inmiddels wel.

Jaap Kooijman

Juist, de heren in Den Haag zouden eens wat beter naar Baudet moeten luisteren die diverse malen weggehoond is als hij het over Assad sprak.

Henk de Hoogt

Hypocriet links valt natuurlijk meteen weer over Martijn heen en Assad is ook beslist geen fijn mannetje, maar daarvan vind je er sowieso niet zo veel in die regio en ik ben niet zeker of Assad gruwelijker/beestachtiger is dan de IS-terroristen (uitreizigers, het bagatelliseren is al begonnen, het zijn toch geen toeristen!) qua moordzucht. Datzelfde links heeft er geen moeite mee zaken te doen met types als Maduro, ook al zo’n toonbeeld van ‘democraat’.

Elly Lousberg

President Assad heeft het in het verleden nooit gemakkelijk gehad, met vijftig stammen, tal van religies, kunstmatig land bovendien, dit was zeer complex en vroeg soms om een harde hand, zodoende lijkt het mij verstandig om wederom met de man in contact te komen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.