‘Zouden Nederlanders ooit SS’ers en hun families hebben willen terughalen?’

16 oktober 2019Leestijd: 5 minuten
Vrouwen en kinderen van IS-strijders in een kamp in Syrië. Foto: EPA

D66 en ChristenUnie willen IS-strijders, hun vrouwen en kinderen naar Nederland halen. CDA en VVD zijn tegen, al wil VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz het terughalen van jonge kinderen onder bepaalde voorwaarden wel bespreekbaar maken. Het kabinet wil er voorlopig niet aan. Onze lezers die reageerden op de Stelling zien er ook niets in. Lees een selectie van de reacties terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Erik Nannen

Zou Nederland zich indertijd serieus de vraag hebben gesteld, of wij de SS”ers , kamp bewakers en eventuele familie leden, niet moesten terug halen uit Sovjet kampen?

 

Annette Schols

NEE! NEE! NEE! Wij MOETEN helemaal niets. Een heleboel van die kinderen zijn in die kampen geboren en al een aantal jaren zwaar geïndoctrineerd. Het is absoluut onmogelijk om daar straks evenwichtige mensen van te maken. Los nog van het feit dat er in no time gezegd wordt dat het zo zielig is voor die kinderen zonder hun liefdevolle ouders (sarcasme mode aan!).

 

Arjan Korevaar

Trek de Nederlandse nationaliteit van de ouders in, dan kunnen die niet meer terugkomen. Hoe kan het zijn dat kleine kinderen die daar zijn geboren met ouders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben als Nederlanders worden gezien?

 

Eduaars van Groningen

Goed is te zien dat Nederland in de kern een innig christelijke natie is. De samenleving is doordesemd van conditionering. Vergeven hoort bij de zonden. Maar de biecht zal geen soelaas bieden. Wezensvreemde elementen zijn aan de orde. De samenleving zal een hoge prijs betalen. Maar dan keren we gewoon de andere wang toe. Er is gewoon geen andere verklaring te vinden waarom men niet heeft doorgepakt en de paspoorten heeft ingenomen. Dat kan nog steeds, WETGEVING, met terugwerkende kracht. Er zijn genoeg andere kinderen op de wereld die gered willen worden.

 

Maria van Bommel

Absoluut niet doen. Het zijn nog niet eens Nederlandse kinderen, niet geregistreerd en de huwelijken zijn hier ook ongeldig. Laat deze schuifelende parasols mooi daar en berecht ze in het land waar ze de oorlogsmisdaden hebben begaan, zo ook met die horror mannen.

 

Willemijn Voigt

Onbegrijpelijk dat hier nog over gedacht wordt. We weten toch allemaal dat, wanneer je de zielige kindjes toelaat, zeg tot 2 jaar want op oudere leeftijd zijn het al geïndoctrineerde monsters zoals pa en moe, er in Den Haag na héél korte tijd weer tranen met tuiten gehuild wordt, omdat die kinderen hun moeder zo hard nodig hebben! En voor je het weet komt er een kudde boerka’s, waaronder vermoedelijk de moeders zich schuilhouden (alleen niet uit de schaamte die zij zouden moeten voelen) en de regering zorgt wel voor een huis, een uitkering en alle subsidies die je je maar wensen kan. Je haalt terroristen binnen, laten ze maar eens aanspraak maken op de rechten van hun andere paspoortland. Maar ja, dáár krijg je niets, dáár word je niet gepamperd. Nou, nú moet de regering maar eens laten zien dat die ongein in Nederland óók is afgelopen!

 

Willemijn Voigt

Onbegrijpelijk dat hier nog over gedacht wordt. We weten toch allemaal dat, wanneer je de zielige kindjes toelaat, zeg tot 2 jaar want op oudere leeftijd zijn het al geïndoctrineerde monsters zoals pa en moe, er in Den Haag na héél korte tijd weer tranen met tuiten gehuild wordt, omdat die kinderen hun moeder zo hard nodig hebben! En voor je het weet komt er een kudde boerka’s, waaronder vermoedelijk de moeders zich schuilhouden (alleen niet uit de schaamte die zij zouden moeten voelen) en de regering zorgt wel voor een huis, een uitkering en alle subsidies die je je maar wensen kan. Je haalt terroristen binnen, laten ze maar eens aanspraak maken op de rechten van hun andere paspoortland. Maar ja, dáár krijg je niets, dáár word je niet gepamperd. Nou, nú moet de regering maar eens laten zien dat die ongein in Nederland óók is afgelopen!

 

John Houtepen

Als IS strijders en hun vrouwen [die ook IS strijders zijn] hierheen komen veroordelen we Nederland tot chaos. Een groep mensen die verschrikkelijkste misdaden hebben gepleegd en nooit zullen integreren of zelfs maar spijt zullen hebben en zich met een uitkering misdadig zullen gedragen en dan nog de honderden miljoenen om ze te ‘genezen’.

Er is maar 1 antwoord en dat is de doodstraf voor alle volwassenen en hoe langer je daar mee wacht des te erger wordt het.

Kijk maar naar de gevangenissen waar de oprichters van de IS in hebben gezeten. Zogenaamd niet humaan en dus werden ze vrijgelaten en gingen over tot genocide, moord, verkrachting en meer barbaarse misdaden.

Een dolle hond ga je ook niet nieuwe trucjes aanleren, je doodt het beest.

En het begrip kind is leuk en aardig maar vergeet niet dat de ‘kinderen’ daar al geïndoctrineerd zijn en die wil je hier echt niet, in welke vorm dan ook, het zijn wandelende tijdbommen. Vanaf 6 jaar is er al niets meer mee te doen.

 

David Bank

Hoewel het hartstikke zielig is voor de kinderen welke daar zijn geboren, hebben wij er net zo min verantwoordelijkheid voor als voor elk ander willekeurig kind in de wereld. Door zich aan te sluiten bij een voor ons vijandige krijgsmacht welke alles wou vernietigen waar wij voor staan en vele oorlogsmisdaden heeft gepleegd hebben de ouders elke aanspraak op het Nederlanderschap verloren. Waarom zouden deze kinderen dan nog een speciale status moeten hebben welke ons zou verplichten ze op te halen, terwijl we de kinderen van de slachtoffers daar aan hun lot overlaten? En waarom zouden we veel geld uit gaan geven voor deze kinderen aan de-radicalisering, in de gaten houden enz. terwijl we voor de kinderen van de slachtoffers vrijwel niets doen? Vanwege deze redenen is het een klap in het gezicht van de slachtoffers dat er al nagedacht wordt over het terug halen van deze kinderen.

Verder de vraag: is het wel beter voor deze kinderen om ze op te halen? Ze worden dan op jonge leeftijd weggerukt van hun ouders en uit hun cultuur. En als ze hier zijn, stoppen we ze dan maar bij salafistische pleegouders on de cultuurschok zo klein mogelijk te houden, of denken we nu echt dat ze de progressieve D66 cultuur ineens gaan omarmen? Om al deze redenen: daar laten.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.