‘Nederlanders zijn een poenerig – ik kom eerst – volk’

15 oktober 2019Leestijd: 6 minuten
Vakantiegangers op het strand van populaire badplaats Silifke. ANP

Turkije ontvangt veel inkomsten uit toerisme, ook door Nederlanders die er graag met vakantie gaan. Zou het beter zijn om het land voorlopig te mijden?, vroegen we u. Of moeten Nederlanders gewoon goedkoop met vakantie kunnen en zijn zij prima in staat zelf hun bestemming te bepalen? Dit vindt u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Carel De Kadt

Eerst komt de markt, dan pas de moraal. Dat beschrijft in de kern de Nederlander. Natuurlijk wordt dit in alle toonhoogtes ontkent, afgezwakt en verdraaid, maar in de kern definieert dit Nederlanders. De regering, de politieke elites en aanverwante charitas organisaties venten graag een ander verhaal/beeld uit: Nederland is inclusief waar iedereen gelijk is (en welkom).

De waarheid per hoofd van de bevolking is dat voor de meeste Nederlanders hun portemonnee op de eerste plaats komt, dan hun vakantie en daarna allerlei andere dingen. Ondanks alle zalvende woorden van de boven ons gestelden, dat is wat Nederlanders uitstralen: een poenerig -ik kom eerst- volk.

Moet Turkije aangepakt worden? Ja. Moet het land economisch geraakt worden? Ja. Moeten er ernstige gevolgen zijn voor diens binnenlands en buitenlands beleid? Ja. Moeten er banden worden doorgesneden met Turkije? Ja.

En o ja: men zou niet meer op vakantie moeten gaan naar Turkije. Ik heb er een hard hoofd in.

Ruben Keestra

Ik ga sowieso niet (meer) naar een land met een grote moslimpopulatie. Ik gun ze het geld niet en over het algemeen is het er minder fijn toeven dan in landen waar de beschaving al wel ontdekt is. Als je nu naar Turkije gaat is dat niet zoiets als in de jaren dertig en veertig op vakantie naar Berlijn gaan. Het grenst aan landverraad.

Henk Albarda

100 procent eens met stelling.

En voor de miljoenen zombies die dat nog doen: bedenk je dat je een van de meest walgelijke dictatoren van de wereld daarmee steunt. De enige reden dat Turkije een goed vakantieland zou zijn, is omdat het goedkoop is. Ja, haal me de koekkoek, Erdogan moet toerisme wel steunen, anders kan hij zelf zijn biezen pakken.

Voor mij is het erg simpel. Ik heb gelukkig Erdogan al zo vaak een gevaarlijke islamitsche dictatuur genoemd, dat ik bij de minste of geringste faux-pas, b.v. buiten het zebrapad oversteken, aangehouden zou worden en mijn familie dan vele duizenden euro’s losgeld zou moeten betalen.

Zolang Rutte en Erdogan nog in regering zitten, ga ik zeker niet naar Turkije.

Annette Schols

Absoluut eens met de stelling. Mijn man en ik zijn in 2014 voor de aller- allerlaatste keer op vakantie naar Turkije gegaan. Mensen die nu nog gaan hebben, in mijn ogen, absoluut geen mentaliteit. Voor ons is het hetzelfde als indertijd met Spanje onder Franco. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn man er niets van wilde weten om naar dat land met vakantie te gaan. Uiteindelijk steun je dan het daar heersende regime.

Wat ik wel wil opmerken is, dat veel Turken, wonende in Turkije, GEEN aanhangers van deze dictator zijn. Dat maakt het juist extra wrang, omdat de Turken hier in Europa juist WEL aanhangers van deze ……. zijn. Waar ik diep in mijn hart op hoop is, dat alle aanhangers van Erdogan hier in Europa een enkele reis nemen richting Turkije. En dan alsjeblieft NOOIT meer terugkeren. Wat zal het rustig worden!

Elly Lousberg

Het is bekend dat de Hollanders datgene wat ze voor niets krijgen graag aannemen, geloof mij nu maar, die goedkope vakanties naar dat niet-Europese land gaan vooralsnog gewoon door. Zeer jammer, Scandinavië is wel wat duurder maar de beschaving ligt er ook beduidend hoger.

Kees Simons

Tref je dan niet juist de mensen die überhaupt al een hekel aan Erdogan hebben? Niet alle Turken zijn zo dom als bijvoorbeeld Kuzu en zijn clubje, een groot deel walgt van de huidige regering.

Eva. M Kellerman

Ach, Nederland draait met alle winden mee. Grote mond en met het vingertje wijzen, dat is er van Nederland is geworden. Verder komt de huidige regering niet en is men bang zich aan koud water te verbranden. Wat de Nederlandse regering met ballen du moment zou moeten doen, is alle banden met Erdogan de chanteur breken. Dan hadden zij direct alle steun en bewondering van de echte Nederlanders. En wat is het rustig bij de afgevaardigden van Erdogan en horen wij niets van zijn Nederlandse club DENK.

Jaap Schuitemaker

Mee eens.

Stop vakantiereizen naar Turkije. Niet alleen als steun aan de Koerden, maar ook vanwege het gevaar. Wie wind zaait, zal storm oogsten: toename te verwachten van aanslagen door Koerden in Turkije.

Bovendien zal Turkije veel problemen hebben om een gebied van 35 km breed en 400 km lang onder de duim te houden.

De nu gekweekte trots van het Turkse volk zal snel omslaan als de miljarden kostende bezetting uiteindelijk door henzelf moet worden betaald, bovenop de toch al moeilijke economische situatie.

Johannes Mol

Ga liever naar Griekenland. Aardige mensen net zo mooi weer als in Turkije. Draagt ook nog bij aan het omlaag brengen van het tekort op de begroting. Goed voor de Euro.

Ton den Haan

Sjoerd Sjoerdsma trekt een grote broek aan en vindt dat Nederland in actie moet komen. Belachelijk! Iedereen snapt dat dit alleen gezamenlijk aangepakt moet worden. Erdogan is een oorlogsmisdadiger en moet aangepakt worden. Naast de politiek zou ook de consument een signaal af moeten geven. Dus oproepen tot boycot van vakanties naar Turkije lijkt mij vanuit de samenleving  een goed signaal. Ik ga er in ieder geval niet (meer) heen.

Eelko Bergsma

Bij de laatste verkiezingen haalde Erdogan 53 procent van de stemmen. Hij werd aan de meerderheid geholpen door de stemmen van Turken die in Europa wonen, met name in Nederland en Duitsland. De 50 procent van de kiezers die tegen Erdogan stemden wonen in meerderheid in de Turkse provincies langs de Middellandse Zeekust. Dat is nu juist het gebied waar de bevolking sterk afhankelijk is van het toerisme. Een boycot van het toerisme treft dus vooral de anti-Erdogan bevolking en is dus eigenlijk een steun aan de Erdogan aanhangers. Overigens is het toerisme maar ongeveer 2-3 procent van het BBP in Turkije.

Willemijn Voigt

Ik zou het van de daken willen schreeuwen: GA NIET NAAR TURKIJE met vakantie! Als je met je vaak zuurverdiende geld zo nodig dit dictatoriale criminele moordenaarsregime wil ondersteunen, dan wordt het écht tijd dat je eens gaat nadenken. Er zijn zéker meer goedkope vakantiebestemmingen met zongarantie, dáár hebben we Corendon toch niet voor nodig! Ik heb het al vaker gezegd: al krijg ik een miljoen euri cadeau, mij krijg je nooit naar Turkije! Iedereen vergeet voor het gemak dat zij de helft van Cyprus ook al ingepikt hebben, op een smerige manier als een dief in de nacht. Dat deel van het land verpaupert, dankzij de turken. En dáár hoor je de EU ook niet over. Ook het Nederlandse kabinet zwijgt hierover. Nu gaan de Turkse moordenaars hun gebied vergroten door Noord-Syrië in te nemen. Jaja, het groot-Ottomaanse rijk, de droom van de dictator. Overigens, geen enkel Arabisch land wil ik bezoeken. Ik ben daar natuurlijk ook niet welkom, met mijn ‘provocerende’ Davidster trots om mijn hals…

Yvonne Koster

Nee voor mij is Turkije als vakantieland geen optie meer. Ruim 28 jaar geleden heb ik samen met mijn zoon een rondreis gemaakt door Turkije. Dit was een prachtvakantie, omdat we de rondreis niet georganiseerd maakten, maar zelf met openbaar vervoer en ons onderkomen zelf regelden.

Maar ik besefte tijdens deze reis van drie weken, dat in Turkije nooit dezelfde waarden worden gehanteerd, die wij in Europa  hebben opgebouwd. Daarvoor is het verschil in godsdienst te groot, een totaal verschillende levensstijl en weinig respect voor de vrouw. Wij besloten toen, eenmaal een rondreis of verblijf in Turkije is genoeg. Vooral nu momenteel Erdogan zich heeft ontpopt als een oorlogszuchtige man, zal ik er nog geen minuut over denken om naar dit land op vakantie te gaan.

Rik Claassens

Ik ben, sinds de hele Erdogan-affaire is begonnen, nooit voorstander geweest om naar Turkije op vakantie te gaan. Het enige wat je daar doet, is de kas van een wrede-, bloeddorstige dictator spekken. Daar heeft toch niemand van juiste snit baat bij?

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.