Stelling van de dag

‘Ik ben bereid hogere premie te betalen voor salarisstijging verpleegkundige’

17 oktober 2019Leestijd: 3 minuten

Op 20 november legt het ziekenhuispersoneel in heel Nederland het werk neer. Alleen spoedeisende diensten worden aangenomen, andere zaken zoals operaties gaan niet door. Een van de belangrijkste eisen van het stakende personeel is een structurele loonsverhoging van 5 procent. De staking wordt door diverse vakbonden, waaronder FNV en CNV, georganiseerd.

Naast de loonsverhoging wil het ziekenhuispersoneel ook een extra toeslag voor medewerkers die op het laatste moment voor het werk worden opgeroepen. Ook moeten er extra maatregelen komen tegen de hoge werkdruk in de zorg.

Zondagsdienst

De eisen van het personeel moeten verwerkt worden in een nieuw cao-akkoord. Afgelopen maart verliep de overeenkomst van het ziekenhuispersoneel en onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst mislukten in juni. Sindsdien organiseren ziekenhuizen al incidentele stakingen, waarvan volgens de vakbonden zo’n 20.000 patiënten last hebben.

Lees hier meer over de Beste ziekenhuizen 2018: Waar heen voor de beste zorg?

Bij de staking in november krijgen veel meer patiënten last. Tijdens die stakingen draait het ziekenhuis volgens een zogenoemde zondagsdienst. Alleen het personeel van de spoedeisende afdelingen is aan het werk, al het andere personeel legt het werk neer.

De vakbonden verwachten dat 100.000 medewerkers mee doen aan de staking. Dat is ongeveer de helft van het aantal medewerkers dat onder de ziekenhuizen-cao valt. Personeel in academische ziekenhuizen doet niet mee aan de staking, zij hebben een andere cao.

Brief aan oud-medewerkers

Gelijktijdig met de aankondiging van de staking ontvangen oud-zorgmedewerkers een brief van het ministerie van Volksgezondheid. De ministers Hugo de Jonge (CDA) en Bruno Bruins (VVD) vragen de voormalig medewerkers terug te keren in de gezondheidszorg. Er zijn zo’n 30.000 vacatures in de zorg. Volgens de vakbonden komt dat door de slechte arbeidsvoorwaarden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoge zorgkosten

Eerder weigerde minister Bruins nog een oproep van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om 200 miljoen euro vrij te maken voor een nieuwe cao met een flinke loonsverhoging. Volgens de NVZ kunnen ziekenhuizen zelf de loonsverhoging niet betalen. Ziekenhuizen hebben met het kabinet afgesproken om de zorguitgaven terug te dringen. De kosten van de zorg mogen minder hard groeien dan de vraag naar zorg.

Lees hier een interview met Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins: ‘Elk jaar 5 mijard erbij. Dat is niet vol te houden’

Als de kosten in de zorg verder stijgen, kan dat ook gevolgen hebben voor de premie van de ziektekostenverzekering. Die stijgt volgens het kabinet komend jaar met 3 euro per maand. De afgelopen jaren waren er grote zorgen over de stijging van de kosten in de zorg en de oplopende zorgpremie’s.

Is het daarom verstandig van het ziekenhuispersoneel om zo’n hoge salarisstijging te eisen? Of is het tijd dat de medewerkers in de zorg eindelijk beter betaald gaan worden voor het werk dat zij doen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.